Hooikade 1

KOETSHUIS van omstreeks 1800.

meer weten
Pand van drie bouwlagen op de hoek van de Hooikade en Hooistraat, waarschijnlijk van oorsprong in gebruik als koetshuis met bovenwoning. Het pand bestaat in feite uit twee casco's; een voorhuis met een door pannen gedekt schilddak loodrecht op de Hooikade en een aansluitend achterhuis met eveneens een door pannen gedekt schilddak waarvan de nok loodrecht op de Hooikade is gesitueerd. De gevel langs de Hooikade met onregelmatige vensterindeling lijkt ca. 1880 gebouwd (vorm van de vensterlateien en de gedrukte derde bouwlaag). Deze is in de loop van de 2e helft van de 19e eeuw getransformeerd. Toen zijn o.m. nieuwe vensterkozijnen aangebracht en is de gevel in Rustica gepleisterd. De rechter bedrijfsingang is in de huidige vorm waarschijnlijk pas na 1900 gerealiseerd.
kap