Nassaulaan 1 t/m 2b

toon op de kaart
 • Status
  Gemeentelijk Monument
 • Architect
  Lammens, P.
 • Bouwstijl
  Neo-Renaissance
 • Wijk
  Willemspark
 • Bouwjaar
  1897
Registerblad 

Nassaulaan 1

Herenhuis in neorenaissancestiji uit 1897, onderdeel van het symmetrisch opgezette complex huizen Nassaulaan 1, 2, 2a, 2b. Dit hoekpand telt drie vensterassen, waarvan de middelste tegen de eerste twee bouwlagen driezijdig en tegen de bovenste rechthoekig is uitgebouwd.
Het pand bestaat uit parterre, twee verdiepingen en kapverdieping in het afgeknotte, met leien gedekte, omlopende schilddak. De gevels zijn opgetrokken in baksteen met gepleisterde banden en, boven de vensters, ontlastingsbogen met geblokte hanekammen. De voordeur dateert uit de bouwtijd en is gevat binnen een getoogde portiek. De vooruitspringende travee bezit voor de eerste en tweede verdieping balkons met houten balusterhekken, gedragen door grote voluutconsoles. De houten kroonlijst wordt ondersteund door kleine consoles en is aan de zijgevel gekornïst boven de lisenen die de travee scheiden. op de scheiding van no. 1 en 2 een cartouche van stucwerk met het bouwjaar 1897. In de kap twee dakkapellen met spitsjes. Op de tentdakvormige bekroning van de vooruitspringende travee bevond zich oorspronkelijk een torentje.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde. Een toegevoegde waarde vormt het feit dat het pand onderdeel is van een symmetrisch opgezette groep van vier herenhuizen op de hoek van de Nassaulaan en de Mauritskade.

Nassaulaan 2

Herenhuis in neorenaissancestijl uit 1897, onderdeel van het symmetrisch opgezette complex herenhuizen Nassaulaan 1, 2, 2a, 2b. Het pand telt drie vensterassen waarvan de rechter de ingang bevat en bestaat uit parterre, twee verdiepingen en kapverdieping in het afgeknotte, met leien gedekte schilddak dat over de belendende panden doorloopt. De bakstenen lijstgevel vertoont gepleisterde banden en boven de vensters, ontlastingsbogen met geblokte hanekammen.
De voordeur dateert uit de bouwtijd en is gevat binnen een getoogde portiek. Hierboven de op de scheiding van de panden Nassaulaan 1 en 2 een cartouche van stucwerk met het bouwjaar 1897. Tegen de middelste travee van de eerste verdieping een rechthoekige, houten erker op gemetseld onderstuk dat door voluutconsoles wordt gedragen.
Op de erker een balkon met balusterhek. Onder de kroonlijst kleine consoles. In het dak een grote dakkapel, geflankeerd door twee kleinere, gedekt door spitsen.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde. Een toegevoegde waarde vormt het feit dat het pand onderdeel is van een symmetrisch opgezet complex van vier herenhuizen op de hoek van de Nassaulaan en de Mauritskade.

Nassaulaan 2a

Herenhuis in neorenaissancestijl uit 1897, onderdeel van het symmetrisch opgezette complex herenhuizen Nassaulaan 1, 2, 2a en 2b. Het pand telt drie vensterassen waarvan de linker de ingang bevat en bestaat uit parterre, twee verdiepingen en kapverdieping in het afgeknotte met leien gedekte schilddak dat over de belendende panden doorloopt. De bakstenen lijstgevel vertoont gepleisterde banden en, boven de vensters, ontlastingsbogen met geblokte hanekanunen. De voordeur dateert uit de bouwtijd en is gevat binnen een getoogde portiek. Hierboven op de scheiding van het belendende pand een cartouche van stucwerk met het woord "anno". Tegen de middelste travee van de eerste verdieping een rechthoekige, houten erker op gemetseld onderstuk dat door voluutconsoles wordt gedragen. Op de erker een balkon met balusterhek. Onder de houten kroonlijst kleine consoles. In het dak een grote dakkapel, geflankeerd door twee kleinere, gedekt door spitsen.

Pand van algemeen belang vor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde. Een toegevoegde waarde vormt het feit dat het pand onderdeel is van een symmetrisch opgezet complex van vier herenhujzen op de hoek van de Nassaulaan en de Mauritskade

Nassaulaan 2b

Herenhuis in neorenaissancestijl uit 1897, onderdeel van het symmetrisch opgezette complex herenhuizen Nassaulaan 1, 2, 2a en 2b. Dit hoekpand telt drie vensterassen, waarvan de rechter de ingang bevat en de middelste tegen de eerste twee bouwlagen driezijdig en tegen de bovenste rechthoekig is uitgebouwd. Het pand bestaat uit parterre, twee verdiepingen en kapverdieping in het afgeknotte, met leien gedekte schilddak dat over het belendende pand doorloopt. De gevels zijn opgetrokken in baksteen met gepleisterde banden en, boven de vensters, ontlastingsbogen met geblokte hanekanmen. De voordeur dateert uit de bouwtijd en is gevat binnen een getoogde portiek. De vooruitspringende travee bezit voor de eerste en tweede verdieping houten balkons met balusterhekken, gedragen door forse voluutconsoles. De houten kroonlijst wordt ondersteund door kleine consoles. op de scheiding met het belendende pand een cartouche in stucwerk met het woord #anno#. In het dak dakkapellen met spitsjes. Op de tentdakvormige bekroning van de vooruitspringende travee bevond zich vroeger een torentje.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde. Een toegevoegde waarde vormt het feit dat het pand onderdeel is van een symmetrisch opgezette groep van vier herenhuizen op de hoek van de Nassaulaan en de Mauritskade.