Timorstraat / Scheveningseweg 21a

Joodse Begraafplaats

Registerblad

Joodse, door muur omringde, begraafplaats, van algemeen belang uit een oogpunt van oudheidkundige en kunsthistorische waarde. Muur, beheerderswoning, metaarhuisje.

meer weten
Joodse begraafplaats gesticht in 1694. Groot rechthoekig door een bakstenen ommuring van de openbare straat gescheiden glooiend terrein. Het terrein is grotendeels met gras bedekt met hier en daar een oude eik. Het terrein is schijnbaar willekeurig bedekt met eenvoudige liggende zerken. Er is een opvallende uitzondering: een rijk geornamenteerde natuurstenen sarcofaag waar de Haagse schilder Salomon Verveer is begraven. Op het terrein staat een metaarhuisje; een eenvoudig bakstenen pand van een bouwlaag. Het metaarhuisje diende voor het 'reinigen' van de doden.
Metaarhuisje
Metaarhuisje