Van Alkemadelaan 350, Ruychrocklaan 171

Duinwijck

Berg, L.van den Groenema, J.J.
    Expressionisme

Inleiding.
Vrijstaand, door groen omgeven appartementengebouw "Duinwyck" in de stijl van de Nieuwe Haagse School. Het gebouw dateert uit l929-l932 en is ontworpen door ir. L.M. van den Berg en J.J. Groenema. Omschrijving.

Het appartementengebouw "Duinwyck" beslaat een U-vormige plattegrond en bestaat uit een kelder en vijf bouwlagen waarvan de bovenste terugspringt, onder een plat dak. Het grotendeels in gele baksteen opgetrokken bouwwerk behoort stilistisch tot de Nieuwe Haagse School. Kenmerkend is de enigszins kubistische behandeling met plastisch vormgegeven hoekpartijen en risalieten. De doorlopende galerij met gemetselde borstwering voor de terugspringende vijfde bouwlaag geeft de gevels een geprononceerde afsluiting, waarvan de sterk horizontale werking nog wordt geaccentueerd door de borstwering en de uitstekende luifel met cordonlijst. Forse verticale elementen vormen de risalieten en de hoekpartijen met hun geprofileerde hoeken, alsmede het torenvormige bouwlichaam tegen de linker hoekpartij van de voorgevel, dat wordt bekroond door een vierkante lantaarn met bossagewerk in baksteen op de hoeken en rondboogvormige "galmgaten".

De voorgevel aan de Van Alkemadelaan bezit per verdieping doorlopende balkons met gemetselde borstweringen; de zijgevels zijn voorzien van kleinere of inpandige balkons. Aan voor- en zijgevels is de parterre tussen de hoekpartijen uitgebouwd, waardoor de doorlopende balkons van de eerste verdieping het karakter krijgen van bordessen. De hoofdingang in de voorgevel, met granieten bordestrap, wordt geflankeerd door driehoekig uitgebouwde portiersloges en overhuifd door een betonnen luifel. Ongeveer in het midden van de lange zijvleugels bevinden zich rechthoekige inrijpoorten met doorritten waarin aan weerszijden toegangen tot de lange gangen in de as van de vleugels. De brede en smalle vensters bezaten oorspronkelijk alle stalen ramen die thans voor een groot deel door aluminiumramen zijn vervangen. De meeste deuren dateren uit de bouwtijd: de hoofdingang bezit houten deuren met glaspanelen, de deuren voor en in de doorritten zijn van staal.

Aan de zijde van de Ruychrocklaan zijn de deuren die de inrit afsluiten gemoderniseerd. De gevels aan de binnenhof vertonen een zelfde plastische behandeling als de buitengevels met risalerende partijen, loggia's en inpandige balkons. De achtergevel van de voorvleugel bezit een brede middenrisaliet waarin de raampartij van het hoofdtrappehuis. Tegen de parterre van de zijvleugels zijn op de binnenhof garages uitgebouwd, waarboven gaanderijen. De oorspronkelijk open achterzijde van de binnenhof is in later tijd eveneens met garages dichtgebouwd. Tussen de beide doorritten is in de recente tijd een stalen overkapping met kunststof afdekking gebouwd. Inwendig bezitten de drie vleugels lange gangen midden in elke bouwlaag, met aan weerszijden de appartementen. In het centrale deel van de voorvleugel en in de zijvleugels zijn trappenhuizen gesitueerd met sierlijk gebogen trappen van hout met houten leuningen en enige decoratie in Art Deco stijl.

Voor de drie buitengevels van het appartementengebouw bevinden zich groenstroken met bordessen voor de tuindeuren van de parterrewoningen. De groenstroken worden van de straat gescheiden door in gele baksteen gemetselde tuinmuren die tevens plantenbakken bevatten en op sommige plaatsen ijzeren toegangshekken bevatten. In de oorspronkelijke opzet bevatte het gebouw, dat een totale inhoud van 57 000 m3 heeft, 68 huurappartementen en tal van centrale voorzieningen, zoals een cafe-restaurant met ontvangstsalons, een leeszaal, een wasserij, een winkel en garages met autoservice. De centrale verwarmingsinstallatie was in een afzonderlijk gebouw op de binnenhof ondergebracht. Waardering.

Appartementengebouw van architectuurhistorisch belang als in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik goed bewaard gebleven voorbeeld van de Nieuwe Haagse School. Cultuurhistorisch en typologisch is het waardevol als groots en luxueus opgezet voorbeeld van het type appartementengebouwen, dat in de jaren twintig en dertig veel in Den Haag werd gerealiseerd. Een toegevoegde waarde ontleent het gebouw aan de stedebouwkundige situering aan de brede Van Alkemadelaan.