Alexanderstraat

Willemsparkbrug

Registerblad

Brede brug uit 1904 met ijzeren draagconstructie op gemetselde en met hardstenen hoekblokken versierde, gemetselde bruggehoofden, die de verbinding vormt tussen Parkstraat en Alexanderstraat over het water van de Singelgracht. De balustrades zijn op de hoeken gemarkeerd door vier sierlantaarns, blijkens opschriften geleverd door de "Doetinchemse IJzergieterij", voorzien van recente lantaarnkoppen in aangepaste vorm.

De brug is door zijn constructie, materiaalbehandeling - een combinatie van gietijzer, natuursteen en baksteen - en zijn sierlantaarns van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage als technisch monument uit 1904.

meer weten
De bestrating voor de voetgangerspaden over de brug bestaat uit zogenaamde iron bricks (zwart gekleurde tegels). Deze tegels zijn in 1998 nieuw gelegd ter vervanging van de oorspronkelijke (qua formaat iets grotere) iron bricks.