Verduurzamen van monumenten

Het helpen van monumenteneigenaren bij het verduurzamen van hun pand is één van de grootste prioriteiten van de Afdeling Monumentenzorg & Welstand. De afdeling heeft duurzaamheidsexperts beschikbaar die (gratis) langs kunnen komen bij monumenteigenaren om advies te geven over verduurzaammaatregelen die passend zijn bij het monument. Dit in aanvulling op de Groene Menukaart die een goed overzicht van wat er allemaal mogelijk is bij monumenten. 

Monumenteneigenaren kunnen de afdeling Monumentenzorg & Welstand bellen of mailen naar monumentenzorg@denhaag.nl voor meer informatie of voor het maken van een afspraak ter plaatse. Ook kan de afdeling in het voortraject voorafgaand aan de vergunningaanvraag meekijken naar bijvoorbeeld een legplan voor zonnepalen op een monument en informeren over de haalbaarheid van verduurzamingsplannen. Dit zijn allemaal kosteloze services. 

Op zoek naar duurzame opties voor uw woning, kerk, boerderij of industriële monument?

De Groene Menukaart

Voor de inwoners van Den Haag biedt de afdeling Monumentenzorg & Welstand van de gemeente ‘De Groene Menukaart’ aan voor het verduurzamen van historische woningen. Bijna alle tips voor woningen kunt u ook gebruiken voor gebouwen met een ander gebruik. Met behulp van de menukaart kunt u op een makkelijke en toegankelijke manier uzelf informeren over wat er mogelijk is, en een beeld vormen van al uw wensen.

  • Meer dan 70 duurzame maatregelen op een rij
  • Energie besparen en energie opwekken
  • Van snelle tips tot grote verbouwing
  • Speciaal voor monumenten en historische panden
  • Een indicatie van de investering en besparing
  • Zie wanneer u een vergunning nodig heeft 
  • Ontdek welke subsidies en leningen er zijn
  • Download een overzicht van de bewaarde maatregelen

We hebben een selectie gemaakt van energiebesparende en duurzame toepassingen die in de gemeente Den Haag het meest van toepassing zijn.

Klik op onderstaande afbeelding en u komt in de Groene Menukaart van Den Haag.