Alexanderstraat 26

Wennekers, Q.
Registerblad

STATIG WOONHUIS uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e eeuwse stadsuitleg.

meer weten
Witgepleisterd herenhuis in eclectische stijl uit ca. 1860, bestaande uit parterre, verdieping en omlopend schilddak met hoekschoorstenen. De breedte bedraagt drie vensterassen; de diepte vierassen. De gevel heeft een hardstenen plint en een waterlijst tussen parterre en verdieping. De middelste vensteras is als risaliet behandeld. Boven de deur een balcon met gietijzeren hek en dragende consoles. De vensters bezitten geprofileerde omlijstingen; in de parterre zijn zij getoogd en versierd met lofwerk, in de verdieping hebben zij accoladebogen, eveneens met lofwerk. In de vensters T-ramen; de verdiepingsvensters hebben gietijzeren raamhekjes. Op de hoeken van de risaliet en de gevel bevinden zich hoeklisenen. De houten kroonlijst heeft tandingen en wordt ïn de risaliet en op de hoeken gedragen door consoles met maskers. In het fries panelen. Boven de risaliet een opzetstuk, waarin een rond venster, bekroond door een obelisk. Het pand heeft smalle zijvleugels tegen de parterre; in de voorgevels daarvan ronde vensters, versierd met lofwerk.
zijaanzicht met rechts moderne aanbouw.
voor- en zijgevel; met rechts moderne aanbouw.