Andries Bickerweg 1c

Gondang

Traditionalisme

Inleiding
Vrijstaande villa uit 1913, genaamd villa Gondang en in opdracht van G.Th.E.R. Arnold gebouwd door architect S. de Clercq in een historiserende bouwstijl. Het werk is uitgevoerd door de Hollandsche Mij. tot het maken van Werken in Gewapend Beton.

Omschrijving
Villa op complexe plattegrond, bestaande uit drie bouwlagen aan de voorzijde, en twee aan de achterzijde, onder een met leien gedekte samengestelde kap. Het niveauverschil tussen voor en achter wordt veroorzaakt door de glooiende terreingesteldheid. De gevels zijn uitgevoerd in schoon metselwerk met uitzondering van de met natuursteen beklede begane grond. De voorgevel bezit twee eindrisalieten die op de tweede bouwlaag voorzien zijn van segmentvormig uitgebouwde erkers van natuursteen met sierbanden aan de onderzijde. Boven de erkers zijn kleine balkons gesitueerd met ijzeren sierhekwerk tussen natuurstenen pijlers. In de middenas bevindt zich op de tweede bouwlaag een loggia met boogvormige vensters en sierbanden aan de onder- en bovenzijde. Daarboven is de naam van de villa in een tableau aangebracht.
Tegen de linkergevel bevindt zich een uitbouw over twee bouwlagen, die op de tweede bouwlaag gepleisterd is en terugspringt. Deze bouwlaag bezit rondboogdeuren en -vensters met waaiervormig glas-in- lood bovenlicht. De uitbouw is voorzien van een bordes, bereikbaar via een trap, en van een balkon.
De middenas van de rechterzijgevel is als risaliet behandeld. Op de tweede bouwlaag bevindt zich een balkon met gemetselde balustrade en natuurstenen pijlers, rustend op natuurstenen consoles.
De achtergevel bezit twee eindrisalieten; tegen de rechter is een eenlaags aanbouw gesitueerd.
De vensters van de villa hebben voor het merendeel in roeden onderverdeelde bovenlichten en zijn voorzien van natuurstenen onderdorpels. Deels zijn de oorspronkelijke houten kozijnen vervangen door aluminium. De rechterzijgevel bezit tevens ovaalvormige oculi met siersmeedwerk. De gootlijst rust op houten consoles. Het dak heeft een aantal dakkapellen met historiserende details en gemetselde schoorstenen op de nok.
De tuin (aan de voorzijde verhard ten behoeve van het parkeren) wordt van de straat gescheiden door een modern stalen hek op een lage gemetselde voet, voorzien van hekpijlers met een natuurstenen dekplaat.

Waardering
Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor zeer welgestelden in het 2e decennium van de 20e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van representatieve architectuur in een historiserende bouwstijl; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf.

meer weten
De opdrachtgever voor de bouw was G.TH.E.R. Arnold die het huis zou gaan bewonen met zijn familie en ongehuwd personeel. De uitvoerder was de Hollandsche Mij. tot het maken van Werken in Gewapend Beton. Het tuinontwerp in klassieke aanleg en symmetrie is van S. de Clerq. In 1929 is een wijnkelder, eveneens naar ontwerp van S. de Clerq aangebracht.
Godang