Anna Paulownastraat 78

Soefi kerk en voormalig Stoomtramstation

Chaletstijl Neo-Renaissance
Villa
Chalêt-achtige villa, opgetrokken uit rode verblendsteen met banden en versieringen van gele baksteen. Hardstenen plint, cordonlijst, ontlastings- bogen met metselmozaiek, houten balkon en puntgevel met versierde windveer. Het pand is in 1887 gebouwd als station van de stoomtramlijn naar Scheveningen (Hollandsche Ijzeren Spoorwegmaatschappij). In 1925 onderging het huis een verbouwing tot woonhuis voor de voorzitter van de Soefi Stichting, H.P. Baron van Tuyll van Serooskerken.
In de achtertuin werd in 1928 naar ontwerp van P.L. Kramer een zaal gebouwd aan de villa voor de bijeenkomsten van de Soefibeweging.

Villa van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens de schoonheid en architectuur-historische waarde.

Soefi kerk.
Kerkzaal, gebouwd in 1928 naar ontwerp van P.L. Kramer t.b.v. de bijeen komsten van de Soefibeweging.
De plechtige opening vond plaats op 20 januari 1929
De kerkzaal is een sober bakstenen bouwwerk op rechthoekige plattegrond, met aan een der lange zijden een half-rond uitgebouwde, apsisvormige nis. De zaal wordt aan de drie andere zijden omgeven door een omgang. Boven het middengedeelte verrijst een "lichtbeuk" die op de twee hoeken van de tegenover de apsis gelegen zijde gedragen wordt door ronde pijlers. De lichtbeuk bezit rondom vierkante vensters met ijzeren roedeverdeling, die voor de lichttoevoer in de kerkzaal zorgdragen. De indruk van sober heid wordt nog versterkt door de witte kleur die voor de wanden en de pijlers is toegepast.
Architect Kramer was een van de toonaangevende bouwmeesters uit de "Amsterdamse School". Hij bouwde in Den Haag het warenhuis "De Bijenkorf" in 1924-1926.
In zijn oeuvre neemt de Soefikerk een unieke plaats in vanwege de duidelijke beïnvloeding door de Nieuwe Zakelijkheid, die uit het gebouw spreekt Oorspronkelijk bevond zich op het dak van de kerkzaal een daktuin die in 1981 werd verwijderd.

Kerkruimte van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens haar schoonheid en haar historische waarde

Soefiekerk
Voorgevel