Antwerpsestraat 1 - 1a, Luiksestraat 2

Coppieters, Th.
    Belgisch Park

Inleiding
Vrijstaande villa uit 1883, deel uitmakend van het Belgisch Park en gebouwd door architect Th. Coppieters in eclectische stijl met voor de laat 19e-eeuwse badplaats-architectuur kenmerkende open houten veranda's. In 1927 werd in de gevel aan de Luiksestraat de dubbele kamerdeur onder het blindvenster verwijderd en vervangen door een blindnis. Rechts daarvan werd een ingangspartij gesitueerd, waarin de dubbele kamerdeur is herplaatst. De ingang is identiek aan die van de Antwerpsestraat.

Omschrijving
Villa op complexe plattegrond, bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met shingles gedekte kap. De gevels zijn met uitzondering van het gepleisterde souterrain in schoon metselwerk uitgevoerd. De voorgevel is in het midden driezijdig uitgebouwd. Hiertegen is een over beide bouwlagen doorlopende houten veranda met balustrade. Daarboven rijst een ronde torenkamer op, die eveneens van een veranda is voorzien en die bekroond wordt door een met zink beklede uispits. Op de eerste bouwlaag leidt een trap naar de veranda, die door twee in zandsteenkleur geschilderde gietijzeren leeuwen wordt geflankeerd. De ingangen bevinden zich in het achterste deel van de zijgevels aan de Luiksestraat en de Antwerpsestraat, bestaande uit dubbele paneeldeuren met zware panelen, waarboven een houten luifel. Naar de ingang leidt een trap met hardstenen treden. Links van de ingang aan de Antwerpsestraat bevindt zich de toegang naar de garage op souterrainniveau, waarboven een klein bakstenen balkon. Aan de kant van de Luiksestraat is de tweede bouwlaag halfrond uitgebouwd. De vensters zijn voor het merendeel T-ramen met een in roeden onderverdeeld bovenlicht en hardstenen onderdorpels. De torenkamer is voorzien van een venster met getoogd bovenlicht. De gevel aan de Luiksestraat en de achtergevel bevatten blindnissen. De gootlijst van de voor- en zijgevels rust op met bladmotieven versierde voluutconsoles; het gepleisterde fries bevat rechthoekige in baksteen uitgespaarde panelen. De tuin wordt van de straat gescheiden door een gietijzeren hekwerk op een lage gepleisterde voet, voorzien van bakstenen hekpijlers met natuurstenen banden en een natuurstenen dekplaat; aan de voorzijde en aan de zijde van de Antwerpsestraat zijn de hekpijlers vernieuwd.

Waardering
Villa met bijbehorend hekwerk van architectuurhistorisch en typologisch belang als kenmerkend voorbeeld van de badplaats- architectuur uit het laatste kwart van de 19e eeuw. Hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn goed bewaard. Een toegevoegde waarde vormt de belangrijke stedebouwkundige situering op de splitsing Luiksestraat/Antwerpsestraat

Volledig adres: Antwerpsestraat 1/1a - Luiksestraat 2
foto genomen vanaf de Badhuisweg