Antwerpsestraat 10 en 12

toon op de kaart
 • Status
  Rijksmonument
 • Architect
  Beetsma, J.H.
 • Monument nr.
  477023
 • Bouwstijl
  Eclecticisme
 • Wijk
  Belgisch Park
 • Bouwjaar
  1886-1887
Registerblad 

Inleiding
Dubbel herenhuis, in oorsprong genaamd villa Agata, dat het middendeel vormt van het vrijstaande, op een duintop gesitueerde bouwblok Antwerpsestraat 6/8, 10/12 en 14/16, in 1886-1887 gebouwd door architect Johannes Hendriks Beetsma in eclectische bouwstijl. Het zijn de oudste herenhuizen in het Belgisch Park.

Omschrijving
Op een duintop gebouwd dubbel herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een plat dak, drie vensterassen breed. In het ontwerp van de drie dubbele herenhuizen is de voorgevel van het middendeel benadrukt door deze op te trekken tot een Vlaamse topgevel met driehoekig fronton. De bakstenen gevel is geleed door geblokte lisenen. Het gepleisterde hoofdgestel is gekornist en voorzien van panelen in het fries. De Vlaamse topgevel bevat rondboogvensters, omgeven door een geblokte lijst, geblokte lisenen en een hoofdgestel met panelen in het fries. Op beide bouwlagen bevindt zich over de breedte een houten veranda, voorzien van een balustrade en een gesneden houten sierlijst langs de bovenrand, rustend op houten pijlers. Aan de linkerkant biedt een brede natuurstenen trap toegang tot de beide ingangen. De trap wordt geflankeerd door gietijzeren leeuwen. De T-vormige stolpramen bezitten alleen op de eerste bouwlaag glas- in-lood bovenlichten. De achtergevel is op de eerste bouwlaag voorzien van een veranda met een gesneden houten sierlijst, waarboven een balkon die op een houten pijler rust. De gevel wordt bekroond door een gepleisterde Vlaamse topgevel met driehoekig fronton. Het interieur bevat onder meer in eclectische stijl geornamenteerde stucplafonds, marmeren schoorsteenmantels en een trappenhuis uit de bouwtijd. De tuin wordt van de straat gescheiden door een gietijzeren hek op een lage bakstenen voet, voorzien van bakstenen hekpijlers met gepleisterde banden en een geprofileerde dekplaat.

Waardering
Dubbel herenhuis van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van eclectische architectuur en als oudste bebouwing van het Belgisch Park; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn in- en uitwendig goed bewaard. Als onderdeel van een bouwblok in een ontwerp van drie dubbele herenhuizen heeft het ensemblewaarde.

Antwerpsestraat 6/8; 10/12; 14/16
Antwerpsestraat 6/8; 10/12; 14/16