Atjehstraat 33 t/m 123

Registerblad

Twee blokken woningen, oorspronkelijk gebouwd voor onderofficieren, naar ontwerp uit 1892 van het 2e Commendement van de Genie.

De huizenblokken bestaande uit parterre en verdieping, hebben gekoppelde deuren en geelrode bakstenen boogvelden boven vensters en deuren. Ritmische afwisseling van uitstekende en terugliggende partijen van de blokken die als één geheel zijn opgevat. De middenrisalieten hebben een mansardedak met steekkap boven een extra verdieping, de rest een zadeldak met dakkapellen die op renaissancistische wijze met voluten en segmentfrontons zijn uitgevoerd. Eenvoudige, doch harmonische baksteenarchitectuur.

Complex van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens de sociaal- en architectuur-historische waarde

meer weten
Ontwerptekeningen uit 1892 gesigneerd De Majoor, eerstaanwezend ingenieur R.J. van Moock; nrs. 77 t/m 123 gebouwd in 1893; nrs. 33 t/m 75 in 1896; diende oorspronkelijk voor de huisvesting van onderofficieren
nrs. 41 t/m 45
symetrish midden van de eerste gevelwand (nr. 53)