Atjehstraat 82

Winkelpui uit 1930 in een voor het Interbellum kenmerkende vormgeving, geïnspireerd op de art deco.

Het oorspronkelijk als woonhuis gebouwde pand dateert uit het laatste kwart van de negentiende eeuw en vormt onderdeel van de in eclectische stijl opgetrokken straatwand. In 1930 liet kapper A.M.P. Vermeij de benedenwoning tot winkel verbouwen. De winkel kreeg een brede pui van lichtbruin gevernist hout met zwart marmeren plint. De vormgeving van de winkelpui is kenmerkend voor de op de art deco geïnspireerde opzet in strakke en sobere vormgeving met boven de etalage een brede houten fries met omkasting waarin zes bovenlichten met glas in lood zijn opgenomen. Op het fries is in losse houten belettering de naam Anton Vermeij aangebracht. De portiek ter rechterzijde heeft toegangen tot de winkel en de bovenwoning. De vloer is van granito met kenmerkende zwart-wit geblokte bies. Bijzonder is dat in de portiek nog de reclameplaat van de kapperswinkel bewaard is gebleven van zwart marmer glas. De in het glas uitgefreesde letters zijn verguld.

Winkelpui van architectuurhistorisch belang als gaaf bewaard voorbeeld van een winkelpui uit het Interbellum in art deco. Zeldzaamheidswaarde vanwege de bewaard gebleven reclamevoering in de portiek.

NB. De bescherming betreft alleen de winkelpui (inclusief reclameplaat)