Registerblad

De 3114 behoort tot een serie van 25 stuks uit 1975 uit Engeland geïmporteerde Leylands National waarvan er zes als proef werden ingezet bij het streekvervoer van West-Nederland (bussen 3113 t/m 3118). De 3114 die in de Haagse regio dienst deed vanuit de garage Loosduinen werd in 1980 al weer uit de lijndienst genomen. De gehele serie van 25 betrof een proefserie die nooit een vervolg heeft gekregen. De 4114 was in principe een stadsbus voor de langere trajecten. Door de relatief kleine wielen kan hij gezien worden als een eerste poging om tot een lage vloerbus te komen. De korte diensttijd van maar vijf jaar heeft te maken met het feit dat dit type bus niet echt aansloeg. De techniek die anders was dan de in die tijd gebruikelijke Leyland-bussen met een Hollandse carrosserie voldeed niet en nieuwe onderdelen moesten telkens uit England worden gehaald. De bus is in de periode 1993-1999 gerestaureerd. De vaste standplaats van de bus is het Haags Openbaar Vervoer Museum aan de Frans Halsstraat.

Technische gegevens:
Serie 3101-3125. Fabrikant Leyland National. Chassisnummer 01746.
Gewicht 8952 kg.; 42 zitplaatsen en 33 staanplaatsen. Kenteken 27-69-GB.

MOTIVERING:
Autobus, van algemeen belang voor de gemeente Den Haag als roerend monument van bedrijf en techniek.

Opname D. Valentijn, 2005.