Badhuisweg 141 t/m 163

Dennehove

toon op de kaart
 • Status
  Rijksmonument
 • Architect
  Wils, J.
 • Monument nr.
  477411
 • Bouwstijl
  Nieuwe Bouwen
 • Wijk
  Westbroekpark
 • Bouwjaar
  1937-1938
Registerblad 

Inleiding
Vrijstaand flatgebouw uit 1936-1938, gebouwd door architect Jan Wils in zakelijk-expressionistische stijl - met verwantschap met het werk van W.M. Dudok en S. van Ravesteyn - en genaamd Dennehove.

Omschrijving
Flatgebouw op rechthoekige plattegrond, bestaande uit zes bouwlagen onder een plat dak, gecombineerd met een flauw gebogen kap met uitstekende daklijst. Het gebouw heeft een gele bakstenen bekleding met diepliggende voegen. Kenmerkend is de groepering van a-symmetrische bouwmassa's tot een evenwichtige compositie en de afwisseling van horizontale en verticale elementen, resp. gevormd door de brede vensters met stalen kozijnen en de doorgaande raampartijen van de trappenhuizen. Het horizontale en verticale element wordt verder benadrukt door de toepassing van brede balkons en smalle bovenelkaar liggende (inpandige) balkons. Ter hoogte van de begane grond rusten de uitspringende bouwmassa's op betonnen kolommen. De gevels bevatten voorts cirkelvormige vensters, o.a. aan weerszijden van de ingang. Aan de achterzijde en de rechterkant zijn bordessen met bakstenen balustrades en hardstenen dekplaten. De flat is een vereenvoudigde versie van het in Den Haag in de jaren '20 en '30 veel voorkomende luxueuze woonhotel.

Waardering
Flatgebouw van architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en typologisch belang als representatief voorbeeld van een luxueus woonhotel in zakelijk-expressionistische stijl. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard.

 

voorgevel
entreehal
trappenhuis begane grond
trappenhuis 2e verdieping
entree
belettering boven entree
entree
voorgevel
rechter zijgevel
achtergevel