Bankaplein 5

Duinweide

toon op de kaart
 • Status
  Rijksmonument
 • Architect
  Vliet, J.F. van der
 • Monument nr.
  475913
 • Bouwstijl
  Eclecticisme
 • Wijk
  Archipelbuurt
 • Bouwjaar
  1883
Registerblad 

Inleiding
Linkerhelft van vrijstaand dubbel herenhuis uit 1883, gebouwd in opdracht van aannemer J.F. van der Vliet, waarschijnlijk naar eigen ontwerp, in eclectische stijl en genaamd Duinweide.

Omschrijving
Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een gedrukte begane grond en twee verdiepingen onder een afgeknot met shingles gedekt schilddak. De gevels zijn van baksteen met uitzondering van de begane grond aan de voorzijde, die is voorzien van een geblokte bepleistering met rustica-effect en een hardstenen plint. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door geprofileerde, gepleisterde cordonlijsten. De hoek wordt gemarkeerd door een gepleisterde pilaster met verdiepte velden. De voorgevel is drie vensterassen breed, waarvan de rechter als risaliet is behandeld. Het risaliet vormt het twee assen brede middendeel van het dubbele herenhuis en bezit aan weerszijden gepleisterde hoekblokken. Tegen de eerste verdieping van het risaliet bevindt zich een rechthoekige houten erker met pilasters en een sierlijk gesneden daklijst. De erker rust op houten staanders met hardstenen voet. Hieronder zijn de beide voordeuren van de herenhuizen geplaatst, bestaande uit een paneeldeur met dubbele panelen, frontons en smeedijzeren roosters. Op de tweede verdieping bezit het risaliet twee schuifvensters met T-vormige kozijnen en een geprofileerde gepleisterde omlijsting. Ter hoogte van de zolderverdieping zijn twee getoogde vensters met lambrequins en gietijzeren raamhekjes, waartussen een staande cartouche met de naam van het pand. De hoger opgetrokken risaliet wordt bekroond door een gebroken segmentvormig fronton met siervaas op piedestal. De overige schuifvensters bezitten T-vormige kozijnen. De vensters van de eerste verdieping worden aan de onderzijde verbonden door een brede gepleisterde lijst met rechthoekige panelen, die zich in dezelfde trant over de erker voortzet. Het hoofdgestel wordt in het midden onderbroken door het risaliet en bestaat uit een fries met rechthoekige houten panelen en een kroonlijst op houten triglyfconsoles. Tegen de achtergevel is een aanbouw over begane grond en verdieping.

Waardering
Herenhuis van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van eclectische woonhuisarchitectuur. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. Een toegevoegde waarde vormt de beeldbepalende situering aan het Bankaplein.
 

Nr. 4 rechts, nr. 5 links op de foto
Nr. 4 rechts, nr. 5 links op de foto
Bankplein 5 (links) en 4 (rechts)