Bankastraat 118 en 120

toon op de kaart
 • Status
  Rijksmonument
 • Architect
  Vliet, G. en J.F. van der
 • Monument nr.
  475922
 • Bouwstijl
  Eclecticisme
 • Wijk
  Archipelbuurt
 • Bouwjaar
  1888-1889
Registerblad 

Inleiding
Herenhuis uit 1888-1889, gebouwd door de aannemers G. van der Vliet en J.F. van der Vliet in eclectische bouwstijl. Het herenhuis vormt een symmetrische eenheid met het belendende pand Bankastraat 116. Tevens vormt het onderdeel van een lange reeks identieke herenhuizen, opklimmend tegen de helling van de Bankastraat in de richting van de Kerkhoflaan.

Omschrijving
Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en drie bouwlagen onder een plat dak. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door geprofileerde, gepleisterde cordonlijsten. De bakstenen lijstgevel bezit een hardstenen plint en gepleisterde banden. Het souterrain is voorzien van een geblokte bepleistering met rustica-effect. De gevel is drie vensterassen breed, waarvan de linker als risaliet is behandeld. Het risaliet vormt het twee assen brede middendeel van de beide als eenheid ontworpen huizen. De ingangspartij is in het risaliet geplaatst, bestaande uit een dubbele deur uit een latere periode, uitgevoerd in een historiserende stijl. De deuren onderbreken de oorspronkelijke omlijsting die wordt gevormd door pilasters met verdiepte velden en een gekorniste kroonlijst op paarsgewijs geplaatste triglyfconsoles. Boven de deuren bevindt zich het oorspronkelijke deurkalf met diamantkopjes en een bovenlicht met middenstijl. De deuren zijn bereikbaar via een hardstenen trapje met roosters. Op de eerste en tweede bouwlaag bevinden zich schuifvensters en op de derde stolpramen, alle voorzien van een geprofileerde,gepleisterde omlijsting. De vensters op de eerste bouwlaag bezitten glas-in-lood bovenlichten en op de tweede bouwlaag T-kozijnen. De gekoppelde souterrainvensters zijn voorzien van gietijzeren roosters. Voor de stolpramen zijn gietijzeren raamhekjes geplaatst. Het gekorniste hoofdgestel heeft een gepleisterd fries met rechthoekige panelen en een tandlijstje. De kroonlijst wordt gedragen door paarsgewijs geplaatste triglyfconsoles.

Waardering
Herenhuis van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van 19e-eeuwse eclectische woonhuisarchitectuur. Als onderdeel van een uniforme gevelwand heeft het pand tevens ensemblewaarde.

Bankastraat 118/120
Bankastraat 116 en 118/120