Beeklaan 303

voorheen "De Gruyter en zn"

Welsing, W.G.
    Art Deco
    Regentessekwartier

Inleiding.
Winkel met bergruimte uit 1917-1918 bestaande uit twee bouwlagen onder plat dak, ontworpen door architect W.G. Welsink in opdracht van de N.V. Industrie & Handelmij. P. de Gruyter en Zn.

Omschrijving.
In feite is sprake van een verbouwing in 1917-1918 van een bestaand woonhuis in winkelruimte. Van dit woonhuis zijn echter alleen de zijgevels en de kelder gebruikt, zodat eigenlijk gesproken kan worden van nieuwbouw. Op de begane grond is aan de voorzijde de winkel gesitueerd. De verdieping was van oorsprong bedoeld als bergruimte. Het pand is vormgegeven in de op de Art Deco geïnspireerde stijl, die de winkelpanden van De Gruyter uit deze periode kenmerkt. De architect W.G. Welsink heeft veel panden voor deze firma in een dergelijke vormgeving ontworpen. De voorgevel is opgemetseld uit waalsteen, afgewisseld met Nesselberger zandsteen voor banden, raamomlijstingen, borstwering, pilasters en deklijsten. De borstwering en pilasters van de winkelpui zijn omkleed met blauw geglazuurde aardewerk tegels. In deze omlijsting is een in mahoniehout uitgevoerde pui met twee ongedeelde étalagevensters waartussen de deur met bovenlicht. Het winkelinterieur is nog geheel intact. De wanden zijn van muur tot muur vanaf het midden tot aan de kooflijst betegeld met talloze tableaus van diverse formaten. Deze tableaus met figuratieve voorstellingen worden van elkaar gescheiden door brede betegelde randen, voorzien van rijke ornamentering. De grote tegeltableaus zijn geïnspireerd op oud-hollandse schilderijen en worden afgewisseld met smalle tableaus die de personificatie van lente, zomer, welvaart en oogst voorstellen. De betegeling is afkomstig uit de koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland en de Porceleyne Fles te Delft. De winkel heeft een eenvoudig stucplafond uit de bouwtijd.

Motivering.
Winkel van architectuurhistorisch belang als goed voorbeeld van een in de trant van de Art Deco vormgegeven pand met gaaf bewaard gebleven winkelinterieur. De tegeltableaus bezitten grote kunsthistorische- en zeldzaamheidswaarde.

Tegeltableau
Tegeltableau