Binckhorstlaan 249

Anthony Fokkerschool (voorheen)

Weger, F.C. de Zonneveld, W.
    Binckhorst
Registerblad

Voormalige “Anthony Fokkerschool” voor luchtvaartnijverheid, ontworpen en gebouwd tussen 1959-1963 door architectenbureau F.C. de Weger.

Het scholencomplex is opgebouwd uit drie bouwdelen. Het hoofdgebouw bestaat uit een grote hangar op rechthoekige plattegrond waar de voormalige klaslokalen en kantine omheen zijn gegroepeerd. Aan de straatkant bevindt zich de vroegere gymzaal bevond. De twee delen worden verbonden door een tussenlid met de ingangen, het hoofdtrappenhuis en voormalige administratieve ruimtes. De school is herbestemd tot congrescentrum, waarbij de oorspronkelijke indeling en het uiterlijk van het gebouw goed bewaard gebleven zijn.

Deze school werd gebouwd omdat de bestaande nijverheidsschool voor de luchtvaart, die sinds 1940 in Scheveningen gevestigd was, niet meer voldeed aan de eisen die het onderwijs en de voortschrijdende techniek stelden. Het uitgangspunt bij het ontwerpen van het gebouw was dat het niet het karakter van een gebruikelijk schoolgebouw moest krijgen. In plaats daarvan moest het de toekomstige werksfeer van de scholieren oproepen, namelijk een “goed ingerichte fabriek”.

De hangar, waar aan de vliegtuigen gesleuteld werd, is het centrale punt in het complex. Hier omheen zijn in U-vorm over de lokalen geschikt over twee bouwlagen. De montagehal meet 30 bij 40 meter en is zeven meter hoog zodat hier complete vliegtuigen ondergebracht konden worden. De achterzijde van de hangar is geheel te openen met acht grote roldeuren om de vliegtuigen bij goed weer naar buiten te brengen. De indeling van de lokalen is op de begane grond nog grotendeels intact.

De constructie van het gebouw is met name in de hangar in het zicht gelaten. Stalen kolommen dragen de overkapping van stalen vakwerkspanten, die uitgevoerd zijn als lichtkappen. Het platte dak bestaat uit bimsbetonplaten. Het skelet van het gebouw is van gewapend beton en is prominent aanwezig in de lokalengevels. Het betonnen rasterwerk is ingevuld met stalen puien en met borstweringen van sierbetonplaten. De gesloten kopse kanten van de lokalenvleugels en van het gymnastieklokaal zijn geheel van baksteen. De muurschilderingen in het trappenhuis zijn van Inge Krassenburg en dateren van 1985. Op de eerste verdieping bevindt zich nog een ingebouwde plantenbak met mozaïek en een plakkaat uit 1961.

Het schoolgebouw is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als fraai voorbeeld van de zakelijke architectuur met een sterk industrieel karakter uit de wederopbouwperiode. Bovendien van cultuurhistorische waarde als uniek voorbeeld van een luchtvaartnijverheidsschool in Den Haag.