Bontekoekade 13 t/m 20

Villa "Steenoord"

Liefland, W.B. van
    Laakkwartier en Spoorwijk
Registerblad

Villa "Steenoord" met daarnaast twee pakhuizen, gebouwd in 1887 voor de handelaar in bouwmaterialen Lucas Lodewijk Landuydt en consorten. De villa, Bontekoekade 18/19/20, vertoont een eclectische neorenaissancestijl met trekken van de chaletarchitectuur. Het pand omvat twee bouwlagen met een kapverdieping in het aan de voorzijde als zadeldak en aan de achterzijde als omlopend schilddak uitgevoerde dak. De breedte bedraagt twee brede vensterassen waarvan de rechter terugspringt en aan de voorzijde is opgetrokken tot een torenvormig paviljoen met een overhuivende, vierzijdige spits, voorzien van dakkapellen en een sierbekroning. Tegen dit bouwlid op de verdieping een rechthoekige houten erker op gemetselde borstwering, gedragen op de hoek door een hardstenen versierde console. Het vooruitspringende deel van de voorgevel wordt afgesloten door een kap met voorschot en korbelen in chaletstijl. Op de begane-grond in deze traveehouten inrij deuren met panelen en bovenlicht; daarboven een gemetseld fries met een cartouche waarin de naam van de villa. Het venster van de verdieping bezit een driedelig houten raamkozijn, geflankeerd door pilasters en bekroond door een ontlastingsboog. In de geveltop een driedelig zoldervenster. De bovengeleding van het torenvormige paviljoen bezit twee achthoekige vensters in geblokte omlijsting. Onder de erker de vleugeldeur van het woonhuis met bovenlicht. De voorgevel bezit sierankers.
De beide pakhuizen rechts, Bontekoekade 13/14 en 15/16, bestaan uit twee bouwlagen met schilddaken die aan de achterzijde worden afgesloten door gecementeerde puntgevels. Boven de voorgevels gemetselde dakkapellen met frontons; in de gevels boven de driedelige verdiepingsvensters ontlastingsbogen. Beide gevels vertonen sierankers; no. 15/16 bezit een balkon op versierde consoles.

Woonhuis en pakhuizen van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens de architectuurhistorische waarde en als monumenten van bedrijf en techniek. De architectuurhistorische waarde betreft in hoofdzaak het woonhuis als voorbeeld van een voorname villa in eclectische neorenaissancestijl met kenmerken van de chaletstijl uit het laatste kwart van de l9de eeuw. Als monument van bedrijf en techniek is het complex van belang wegens de oorspronkelijke en nog goed herkenbare functie als directeurswoning annex bedrijfsgebouwen.

Bontekoekade 18, 19, 20