Boomsluiterskade; Zwarteweg

voetgangersbrug

Registerblad

Gietijzeren voetgangersbrug uit 1861 over de Oostsingelgracht tussen Uilebomen en Boomsluiterskade vervaardigd door de Haagse ijzergieterij fa. Enthoven. Omschrijving.
Tussen gemetselde bruggehoofden geconstrueerde gietijzeren brug met borstweringen waarvan de open panelen kruisvormige vullingen bezitten. Tegen de vier gecementeerde bakstenen hoekpijlers zijn gietijzeren voluutversieringen aangebracht. Gemetselde trappen met ijzeren stootbanden. Waardering..

Gietijzeren brug van cultuurhistorisch belang wegens de betrekkelijk vroege toepassing van gietijzer en karakteristieke detaillering. Tevens van belang wegens de stedebouwkundige situering in een nog bestaand harmonisch en historisch stadsbeeld.

foto genomen in de richting Uilebomen
vanaf Boomsluiterskade richting Zwarteweg