Buitenhof 37

De Vijverhof

Hogendorp, T.J.
    Hollands Classicisme
Registerblad

FORS PAND, in het derde kwart van de 17e eeuw gebouwd voor de Graaf de Nogelles, met zandstenen middenrisaliet, waarop fronton en wapenschild, van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde.

meer weten
Gebouwd in opdracht van G.R. Widerholt, kapitein in het 'Staatse leger'. In 1766 werd het eigendom van prins Willem V, die er zijn collectie naturalieen in onderbracht. Al in de loop van de 19e eeuw kreeg het pand een kantoorfunctie ten behoeve van het regeringscentrum. In 1972 vond een ingrijpende restauratie plaats waarbij het oorspronkelijk 17e eeuwse geveluiterlijk, welke in de loop van de 18 en 19e eeuw sterk was gewijzigd, weer is gereconstrueerd. In de bakstenen lijstgevels, die rood (dodekop) zijn gesausd, bevinden zich houten kruiskozijnen, waarvan die van de 2e verdieping worden bekroond door een driehoekig fronton. De entree die naar de linker travee was verplaatst keerde terug naar de middentravee. Voor de middenrisaliet werd weer een bordes met trappen aangebracht. Tijdens de restauratie van 1972 werden de interieurs opnieuw aangekleed. Hiervoor is een grote diversiteit van bouwfragmenten vanaf de 17e t/m de 20e eeuw (afkomstig van weggebroken interieurs en museale stukken van elders) gebruikt.
Vijverhof
detail voorgevel