Burgemeester van Karnebeeklaan 5 t/m 5e

toon op de kaart
 • Status
  Gemeentelijk Monument
 • Bouwstijl
  Eclecticisme
 • Wijk
  Archipelbuurt
 • Bouwjaar
  ca. 1875
Registerblad 

Pand uit de jaren zeventig van de 19de eeuw in eclectische stijl. Het herenhuis bestaat uit een lage parterre, bel├ętage, verdieping en kapverdieping in het met shingles gedekte schilddak. De breedte bedraagt drie vensterassen, waarvan de linker de ingang bevat.
De bakstenen lijstgevel bezit een met blokpleister versierde parterre, terwijl de bouwlagen door geprofileerde waterlijsten worden gescheiden. De houten kroonlijst wordt door verlengde consoles gedragen met daartussen, in het hoge fries, de liggende vensters van de kapverdieping. Tegen de rechter twee vensterassen op de bel├ętage een houten erker. Het linker venster van deze bouwlaag bezit een gietijzeren raamhekje. De vleugeldeur uit de bouwtijd vertoont panelen en gietijzeren roosters.
Inwendig is het pand verbouwd tot HAT-eenheden. Het eerste gedeelte van de trap met balustrade en versierde eindbaluster is bewaard gebleven.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde. Een toegevoegde waarde ontleent het pand aan het feit dat het deel uitmaakt van een harmonische reeks uit de tweede helft van de 19de eeuw.

voorgevel