Burgemeester van Karnebeeklaan 6

toon op de kaart
 • Status
  Rijksmonument
 • Architect
  Brouwer, L.A.
 • Monument nr.
  475931
 • Bouwstijl
  Eclecticisme
 • Wijk
  Archipelbuurt
 • Bouwjaar
  1873
Registerblad 

Inleiding
Herenhuis, dat het linkerdeel vormt van het bouwblok Burgemeester van Karnebeeklaan 6, 8 en 10. Het bouwblok werd in 1873 gebouwd in opdracht van Gerrit Henric Gijsbert Braam in eclectische bouwstijl, waarschijnlijk naar ontwerp van architect L.A. Brouwer.

Omschrijving
Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en drie bouwlagen onder een schilddak, drie vensterassen breed. De linkeras is als risaliet behandeld. De voorgevel is van baksteen; het souterrain is bekleed met hardsteen, versierd met sculpturale ornamentiek; de eerste bouwlaag bezit een gebosseerde bepleistering. In het risalietgedeelte bevindt zich een porte-cochere, bestaande uit dubbele deuren met rijk houtsnijwerk in neo-Lodewijk XVI-stijl en een getoogd bovenlicht met sierpleisterwerk. Het balkon boven de porte-cochere wordt gedragen door twee hermen - menselijke figuren die van onderen in een pilaster overgaan -, ontleend aan de renaissance. Het balkon bezit een balusterbalustrade. Het risaliet wordt op de tweede en derde bouwlaag geflankeerd door pilasters met verdiepte velden en composiete kapitelen in classicistische stijl. De pilasters dragen het hoofdgestel van het risalietgedeelte. De schuifvensters van de tweede bouwlaag bezitten een gepleisterde, geprofileerde omlijsting en een flauw gebogen hoofdgestel op voluutconsoles. De vensterbanken rusten eveneens op voluutconsoles, waartussen rechthoekige panelen met decoraties zijn aangebracht. De vensters worden verbonden door een geprofileerde cordonlijst. De derde bouwlaag is voorzien van stolpramen, met een gepleisterde, geprofileerde omlijsting, een sluitsteen en een lambrequin aan de onderzijde. Het hoofdgestel bestaat uit een fries met rechthoekige panelen en festoenen in neo-Lodewijk XVI-stijl, een tandlijst en een kroonlijst op klossen. Het interieur heeft grotendeels zijn oorspronkelijke structuur bewaard, ondanks het voor een deel weggetimmerde en verwijderde trappehuis ten behoeve van een doorgang naar nummer 8, en de verlaging van een aantal plafonds. De porte-cochere bezitgestucte muurpanelen, ten dele met ornamenten, gecanneleerde pilasters met Ionische kapitelen en stucplafonds in eclectische trant. De deuren in de porte-cochere bezitten segmentvormige frontons. Op de verhoogde eerste bouwlaag is een rijk geornamenteerde hal als verbindingsstuk tussen de lager gelegen porte-cochere en het voormalige trappehuis. Op de eerste en tweede bouwlaag zijn vier kamers met eclectische stucplafonds; op de tweede bouwlaag tevens een hal met stucplafond en deurbekroningen in de vorm van segmentvormige frontons - een daarvan met een siervaas en bloemmotieven in gepolychromeerd stucwerk -, alsmede aan de achterzijde een "spiegelzaal". Deze bevat betimmeringen, wandpanelen, aan de korte zijden door stucwerk omlijste spiegels, alsmede een rijk stucplafond. Onder een van de spiegels bevindt zich een zwart marmeren geetste schoorsteenmantel.

Waardering
Herenhuis van architectuurhistorisch en typologisch belang als representatief voorbeeld van een herenhuis in een rijke eclectische bouwstijl. Hoofdvorm, detaillering, materiaal en interieur zijn goed bewaard. Als onderdeel van een drietal in een architectonisch ontwerp gebouwde herenhuizen, heeft het pand tevens ensemblewaarde.

Burgemeester Van Karnebeeklaan 6 t/m 12
beletage voorkamer.
beletage voorkamer
hal
1e verdieping linker voorkamer
plafond 1e verdieping linker voorkamer
1e verdieping "Spiegelzaal"
hal 1e verdieping boven de vleugeldeur naar de Spiegelzaal.
1e verdieping "Spiegelzaal" schoorsteenmantel
doorgang naar de porte-cochere.
Boekwerk: Een hechte verbintenis.
Boekwerk: Een hechte verbintenis.
Boekwerk: Een hechte verbintenis.