Burgemeester van Karnebeeklaan 8

toon op de kaart
 • Status
  Rijksmonument
 • Architect
  Brouwer, L.A.
 • Monument nr.
  475932
 • Bouwstijl
  Eclecticisme
 • Wijk
  Archipelbuurt
 • Bouwjaar
  1873
Registerblad 

Inleiding
Herenhuis, dat het middendeel vormt van het bouwblok Burgemeester van Karnebeeklaan 6, 8 en 10. Het bouwblok werd in 1873 gebouwd in opdracht van Gerrit Henric Gijsbert Braam in eclectische bouwstijl, waarschijnlijk naar ontwerp van architect L.A. Brouwer.

Omschrijving
Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en drie bouwlagen onder een schilddak, drie vensterassen breed. De drie assen van dit herenhuis zijn als risaliet behandeld en worden bekroond door een driehoekig fronton met tandlijst en consoles in classicistische stijl, waarin een allegorische voorstelling in stucwerk of terra cotta. De bekroning wordt gevormd door een acroterion met palmetmotief. De voorgevel is van baksteen; het souterrain is bekleed met hardsteen, versierd met sculpturale ornamentiek; de eerste bouwlaag bezit een geblokte bepleistering. De toegangsdeur, bestaande uit een paneeldeur met smeedijzer en een getoogd bovenlicht is in de linkeras gesitueerd. Op de tweede bouwlaag bevindt zich in de middenas een segmentvormig balkon met balusterbalustrade, op geornamenteerde consoles. De schuifvensters van de eerste bouwlaag bezitten een getoogd bovenlicht; op de tweede bouwlaag zijn zij voorzien van een gepleisterde, geprofileerde omlijsting en een segmentvormig fronton op voluutconsoles. Aan de onderzijde bezitten deze vensters een balusterbalustrade en worden zij verbonden door een geprofileerde cordonlijst. De derde bouwlaag is voorzien van stolpramen, met een gepleisterde, geprofileerde omlijsting, een sluitsteen en een lambrequin aan de onderzijde. Het hoofdgestel bestaat uit een fries met rechthoekige panelen en festoenen in neo-Lodewijk XVI-stijl, een tandlijst en een kroonlijst op klossen. Het interieur heeft grotendeels zijn oorspronkelijke structuur bewaard, ondanks het verwijderde trappehuis, de aanleg van een nieuw trappehuis en de verlaging van een aantal plafonds. De meeste met paneelversiering zijn bewaard gebleven. De vestibule heeft een marmeren vloer en trap, en een eclectisch stucplafond. Op de verhoogde eerste bouwlaag is een kamer-en-suite met schuifdeuren en lambrizeringen, rijk geornamenteerde stucplafonds met vierpasomlijsting in het midden en hoekdecoraties met vogels, vruchten en schelpen, en wit marmeren schoorsteenmantels in neo-Lodewijk XVI-stijl. Op de tweede bouwlaag zijn een hal met paneeldeuren in geprofileerde houten omlijstingen en drie kamers met rijk geornamenteerde stucplafonds.

Waardering
Herenhuis van architectuurhistorisch en typologisch belang als representatief voorbeeld van een herenhuis in een rijke eclectische bouwstijl. Hoofdvorm, detaillering, materiaal en interieur zijn goed bewaard. Als onderdeel van een drietal in een architectonisch ontwerp gebouwde herenhuizen, heeft het pand tevens ensemblewaarde.

Burgemeester Van Karnebeeklaan 6 t/m 12
bel├ętage voorkamer
1e verdieping voorkamer rechts