Carnegielaan 11

voorheen villa "Tenrande", thans villa "Arka"

Mutters, J.
    Historiserend

Inleiding
Vrijstaande villa uit 1913, gebouwd door architect Joh. Mutters jr. in een historiserende bouwstijl en in oorsprong genaamd villa Tenrande (thans villa Arka).

Omschrijving
Villa op complexe plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een met leien gedekt schilddak. De bakstenen gevels zijn voorzien van een fries van metselmozaïek onder de gootlijst en terra cotta reliefs. De ingang is tegen de noordgevel gesitueerd, in een aanbouw onder een tentdak. Boven de ingang is de naam van de villa in een hardstenen plaat aangebracht. Rechts hiervan bevindt zich een tweede, rechthoekige aanbouw onder een schilddak. Deze aanbouw is voorzien van een open portiek, rustend op een hoekpilaar en op consoles die een architraaflijst dragen. Kapiteel, consoles en architraaflijst zijn van hardsteen. De gevel aan de zuidzijde is het rijkst uitgevoerd: een monumentaal bordes met flankerende trappen en een bakstenen sierbalustrade op de parterre, en een breed balkon rustend op bakstenen pilaren met hardstenen kapitelen op de verdieping. In de bakstenen buitenwand van het bordes is een fontein opgenomen. De muurdammen tussen de vensters van de parterre, die uitkijken op het bordes zijn bekleed met keramische wandtegels. Aan weerszijden bevinden zich driezijdig uitgebouwde erkers. Tegen de oostgevel is op de tweede bouwlaag een breed bakstenen balkon met een hardstenen dekplaat, rustend op bakstenen consoles met hardstenen voet. De westgevel bezit op de parterre een halfrond uitgebouwde erker met bakstenen borstwering. De historiserende houten kruiskozijnen met hardstenen onderdorpels, bezitten voor het merendeel ramen in roedeverdeling en glas-in-lood, en zijn deels voorzien van luiken. De ver uitstekende gootlijst rust op dunne houten consoles en bezit een fijn tandlijstje langs de rand. Het dak is voorzien van dakkapellen met historiserende details, bakstenen hoekschoorstenen en pirons. Het interieur bevat onder meer een hal met tegelwerk. De tuin wordt van de straat gescheiden door een laag bakstenen muurtje, voorzien van vernieuwde hekpijlers met lantaarn.

Waardering
Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor zeer welgestelden in het 2e decennium van de 20e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van representatieve architectuur in een historiserende bouwstijl; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf. Door de situering op de hoek Tobias Asserlaan/Carnegielaan/Groot Hertoginnelaan heeft de villa tevens stedebouwkundig waarde.

nieuwe tuinmuur en hek
entree