Celebesstraat 98

Registerblad

Pand in ca. 1879 gebouwd voor de "Maatschappij Duinweide" in eclectische stijl, omgeven door een ruime tuin met oud geboomte. Het pand is rug-aan-rug gebouwd met Malakkastraat 147 en staat voor het overige vrij, waardoor het in het totale bebouwingsbeeld van de Archipelbuurt een vrij uitzonderlijke positie inneemt. Het pand bestaat uit parterre, verdieping en kapverdieping in het lage, door een geprofileerde lijst afgesloten, omlopende schilddak. De breedte bedraagt vier vensterassen waarvan de tweede van links als risaliet is behandeld en een geblokte bepleistering vertoont. In de risaliet bevindt zich de versierde ingangspartij: een vleugeldeur met panelen en getorste trumeau, bovenlicht met gietijzeren levensboom en omlijsting met lisenen en door voluutconsoles met bladdecoratie gedragen kroonlijst. Het verdiepingsvenster hierboven wordt door een stucversiering bekroond. De lijstgevel bezit een hardstenen plint en heeft in het fries onder de gekorniste, door consoles op de hoeken gedragen, kroonlijst liggende zoldervensters. De gevel bezit gepleisterde hoekkettingen en een dubbele geprofileerde waterlijst tussen de beide bouwlagen. Tegen de rechter zijgevel een driezijdig uitgebouwde erker met door balustrade afgesloten balkon en daarnaast een veranda, eveneens met balkon. Het interieur omvat goed bewaard gebleven eclectische stucplafonds, marmeren schoorsteenmantels en een trappehuis met rijk gedecoreerde eindbaluster. De bouw van het herenhuis geschiedde in opdracht van de exploitatiemaatschappij "Duinweide". De tuin wordt door een ijzeren tuinhek en aan de achterzijde door een muur afgesloten. In de tuin eèn prieel met gietijzeren zuiltjes.

Pand met tuin, tuinhek en prieel, van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde. Een toegevoegde waarde ontleent het pand aan de beeldbepalende ligging in een fraaie tuin op de hoek van de Celebesstraat en de Timorstraat.