Da Costastraat 44

Wouters, J.T.

Inleiding.
Pastorie in laat eclectische stijl uit 1877-1878 op rechthoekige plattegrond, ontworpen door T.J. Wouters. Het pand is verbonden met de neo-gotische kerk O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen, Elandstraat 54.

Omschrijving.
Het pand in eenvoudige electische stijl bestaat uit twee bouwlagen en een omgaand schilddak. De voorgevel is in de straatwand opgenomen en telt vijf vensterassen. De middelste travee met op de begane grond een ingangspartij in neo- Lodewijk XIV stijl risaleert en accentueert de symmetrische opzet van de gevel. De begane grond heeft vier H-vensters met glas-in-lood bovenlichten; de eerste verdieping vijf zesruits schuifvensters. De ingangspartij wordt gevormd door pilasters met voluten die een hoofdgestel dragen. De voordeur, oorspronkelijk een dubbele paneeldeur, is in 1947 vervangen door een enkele deur. Het bovenlicht heeft glas-in-lood. De voorgevel wordt van boven beƫindigd door een forse gecorniste kroonlijst. De gevel en de gebosseerde hoekpilasters zijn in schoon metselwerk uitgevoerd. De geprofileerde vensteromlijstingen, de ingangspartij en de kroonlijst zijn van hout; de plint van de gevel en de onderdorpels van alle negen vensters van natuursteen. Het dak is met pannen gedekt.

Waardering.
Architectuurhistorisch is dit pand in eclectische stijl, waardevol; als pastorie is het functioneel, visueel en ruimtelijk verbonden met de aangrenzende parochiekerk de O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen, Elandstraat 194. Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf.