Dagelijkse Groenmarkt 25 en 26

Wolf, L.A.H. de
    Weense Sezession

Inleiding.
Voormalig winkelpand van de firma Schroder gebouwd in 1906 naar het ontwerp van architect L.A.H. de Wolf in de stijl van de Wiener Sezession. Het pand is opgenomen in de pleinwand met aaneengesloten bebouwing. NB. Sinds de verbouwing van het pand tot passage in de jaren zeventig, waarbij het interieur geheel werd gewijzigd, is alleen de voorgevel nog monumentwaardig.

Omschrijving.
Het pand telt drie bouwlagen en een kapverdieping in het evenwijdig aan de straat lopende schilddak. De breedte bedraagt drie brede vensterassen, waarvan de rechter oorspronkelijk de ingang bevatte. In zijn authentieke toestand bezat het pand een ijzerconstructie, bekleed mat cement volgens het systeem Monier. De parterre werd oorspronkelijk in beslag genomen door etalages met bovenlichten, terwijl rechts de toegang was gesitueerd. De uit drie brede assen bestaande gevel heeft een constructie met ijzeren kolommen die met natuursteen zijn bekleed en wordt verticaal geleed door vier doorlopende, gecanneleerde pilasters met ter hoogte van het dak gebeeldhouwde maskerkoppen. De vensters in de verdiepingen bezitten houten kozijnen en roeden; de getoogde vensters van de zolderverdieping zijn elk door twee pilasters in drieën verdeeld en worden omgeven door beeldhouwwerk met plantaardige motieven. Boven de middenas bevindt zich ijzeren siersmeedwerk waarin oorspronkelijk de firmanaam was aangebracht. Het pand behoort tot de periode van ruim tien jaar waarin L. de Wolf een groot aantal panden bouwde in de stijl van de Weense Sezession, direct volgend op zijn studie aan de Akademie der Bildende Kunste in Wenen (1897-1899). Waardering.

Gevel typologisch en architectuurhistorisch van belang als zeldzaam voorbeeld van een glasgevel met ornamenten in natuursteen en smeedijzer in de stijl van de Wiener Sezession. Tevens van belang binnen de ontwikkeling van het oeuvre van L.A.H. de Wolf. Een toegevoegde waarde is de markante, beeldbepalende situering aan de Dagelijkse Groenmarkt.

meer weten
Aan de Dagelijkse Groenmarkt stonden twee modewinkels vlak bij elkaar: de modezaak van de firma A. Schröder uit 1906 en het herenmodemagazijn Lijnkamp uit 1910. Beide zijn ontworpen door architect L.A.H. de Wolf in de stijl van de Wiener Sezession. De begane grond van Schröder is gewijzigd door de bouw van de winkelpassage Pasadenha in de jaren zeventig. Nu is daar de toegang tot het winkelcentrum Haagsche Bluf. Oorspronkelijk bevond de ingang zich aan de rechterkant. Links daarvan waren de etalageramen met bovenlichten. De bovenkant bezit nog de oude glorie van een open glasgevel met een mooi lijnenspel van de zandstenen penanten en de in roeden onderverdeelde ramen. In het siersmeedwerk boven de middenas was vroeger de firmanaam te lezen, nu staat er Haagsche Bluf. Het oude interieur was in het bezit van een vide met galerijen, omzoomd door gietijzeren balustrades. De fraaie ornamenten van de balustrades in Wiener Sezession zijn gemaakt door aannemer J.P.J.Lorrie.
Opname D. Valentijn, 7-1-1997.