Denneweg 126 t/m 126b

Falkenburg, L.J. Zodaer, A.Th.
Registerblad

Laat achttiende eeuws pand ter breedte van vijf vensterassen met bakstenen lijstgevel. In de 19de eeuw verbouwd tot woon-, winkelpand. Links en rechts een winkel met centraal de ingang naar het woongedeelte op de verdiepingen. De huidige pui dateert uit ca. 1900 (inscriptie Falkenburg en Co. architecten) en is bekleed met hardsteen (versierd met Jugendstil motieven ter hoogte van de stalen puibalk) en rood graniet. Koperen deurgrepen en plaatwerk in Jugendstil. In de rechterwinkel zijn de wanden bekleed met Art Deco-tegels. Op de eerste en lage tweede verdieping ramen van het tweelicht-type waaronder hardstenen dorpels. De achttiende eeuwse sporenkap met drie forse spanten en standvinken bestaat uit drie schilddaken met een dwars voordak. Het interieur is in hoofdzaak in de staat van de late 19de eeuw met rechts een kamer-en-suite, zwart marmeren schouwen en (resten van) geornamenteerde stucplafonds. De balusters van het trappenhuis zijn in achttiende eeuwse trant.
De dienstgebouwen op het achtererf zijn laat 19de eeuws en vallen buiten de bescherming. Laat achttiende eeuws pand dat een goed verlopen, in hoofdzaak 19de eeuws transformatieproces heeft ondergaan en vanwege de architectuurhistorische waarde van algemeen belang is voor de gemeente 's-Gravenhage. De fraaie pui van het forse pand heeft bovendien kunsthistorische waarde.

Een toegevoegde waarde vormt het stedebouwkundige aspect: het pand is gelegen op een punt waar de Denneweg een lichte knik maakt.

meer weten
Een in oorsprong 18de-eeuws pand met een goed verlopen 19de-eeuws transformatieproces. De architect L.J. Falkenburg heeft de winkelpui van rond 1900 ontworpen. In een van de pennanten is de inscriptie "Falkenburg en Co." te lezen.
winkelpui 126
winkelpui 126b