Denneweg 19-19a

Houten winkelpui oorspronkelijk behorende bij sigarenmagazijn J. van Thuyl.

Registerblad

De winkelpui is tot stand gekomen nadat op Denneweg 19 een sigarenhandel werd geopend, tussen 1916 en 1927. De rijkversierde winkelpui heeft kopjes in het fries, die verwijzen naar de tabaksteelt in verschillende regio’s. Nederlands‐Indië wordt vertegenwoordigd door het gezicht van een man met blencong. Een blencong is een traditionele Javaanse lamp die voornamelijk gebruikt werd voor het aanlichten van het wayang poppenspel. Een doek die op een bepaalde manier op het hoofd geknoopt wordt noemt men ook een blencong. Een ander kopje draagt vermoedelijk een kupiah, een hoofddeksel uit Atjeh. De overige koppen verwijzen waarschijnlijk naar andere gebieden in Azië.

Rond 1900 was een groot aantal Haagse winkels gespecialiseerd in ‘koloniale waren’. De klandizie bestond uit verlofgangers, migranten en repatrianten.

De winkelpui is van cultuurhistorische waarde vanwege de herinnering aan de nering die hier ooit gehuisvest was en waar de winkelpui ooit voor gemaakt was.