Derde Louise de Colignystraat 95-129

Heemst, H. van der
    Art Deco
    Bezuidenhout
Registerblad

Blok met winkel-woonhuizen op de hoek van 3e Louise de Colignystraat met de Van der Parrastraat, gebouwd in 1926 naar ontwerp van architect H. van der Heemst.

Het gebouw met winkels op de begane grond lijkt op het eerste gezicht een winkelgalerij omdat de portieken naar de winkels en de woningen achter kolommen liggen. De winkeletalages zelf liggen echter niet aan een overdekte gang maar direct aan de straat. Het gaat hier dus om een bijzondere tussenvorm van een reeks winkels aan de straat en van een galerij. De winkels zijn stijlvol vormgegeven met teakhouten puien op lage borstweringen van gepolijst labrador graniet en gekleurde glas-in-lood bovenlichtjes. Hoewel de meeste winkels niet meer als zodanig in gebruik zijn, zijn de winkelpuien - op een paar kleine wijzigingen na - goed bewaard.

Het blok met winkel-woonhuizen is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als winkel-woonhuis in art deco. Tevens van cultuurhistorische waarde vanwege de bijzondere tussenvorm van winkelgalerij en winkels aan de straat.

Omvang bescherming:  exterieur.