Doornstraat 64 en 66

Bijvoet, B. Duiker, J.
    Nieuwe Bouwen
    Geuzen en Statenkwartier

Inleiding
Woningblok, bestaande uit vier aaneengebouwde herenhuizen, onderdeel uitmakend van het complex "herenhuizen Johan van Oldebarneveltlaan-Doornstraat te 's-Gravenhage", gebouwd in 1921 naar ontwerp uit 1920 van de architecten J. Duiker en B. Bijvoet.

Het woningblok is geprojecteerd aan de noordzijde van de Johan van Oldebarneveltlaan, waarbij de twee buitenste woningen de entree aan deze laan hebben, de twee middelste woningen aan de Doornstraat. De twee garages, behorend bij de adressen Doornstraat 64 en Johan van Oldebarneveltlaan 121, vallen eveneens onder de bescherming. De van oorsprong in baksteen (en waarschijnlijk als pergola) uitgevoerde erfafscheiding van Johan van Oldebarneveltlaan 123 valt ook onder de bescherming.
N.B. Bij de woningen Doornstraat 66 en Johan van Oldebarneveltlaan 123 is anno 1997 door verschillende wijzigingen in meer of mindere mate aangetast de oorspronkelijke detaillering verdwenen.

Omschrijving
Woningblok van vier woningen, waarvan de twee buiten ste een uit rechthoeken samengesteld grondplan hebben, de twee middelste een rechthoekig grondplan met één afgeschuinde zijde. De afgeschuinde zijden van de middelste woningen ontmoeten elkaar onder een hoek van 120 graden, waarbij de keelzijde aan de zuidkant ligt. De woningen hebben een hoogte van twee bouwlagen onder een plat dak, van oorsprong bedekt met dakleer en grind. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in halfsteens verband en worden vlak onder de dakrand afgesloten door een een rollaag van gesinterde baksteen en één strekkenlaag in gewone rode baksteen. De woningen hebben rechthoekige vensters hebben van oorsprong een rollaag van gesinterde baksteen als lekdorpel en een strek als bovendorpel. De vensterassen zijn van oorsprong voorzien van een iets terugliggend houten kozijn met rechthoekige ramen, in de meeste gevallen met zij- en/of bovenlichten die van oorsprong waren voorzien van glas-in-lood. De woningen hebben grote (zich langs grote delen van de gevels uitsrekkende) balkons met houten borstweringen, waarop vele balkondeuren uitkomen.

meer weten
Tussen 1998 en 1999 zijn de herenhuizen Doornstraat 64 en Doornstraat 66 gerestaureerd waarbij onder meer de oorspronkelijke vensterindeling is hersteld, balkons en pergola's zijn teruggebracht en diverse tuinhekken zijn gereconstrueerd.
Voorgevels Doornstraat 62 en 64 na de restauratie.
Achergevel Doornstraat 64.