Dr. Kuyperstraat 5

Registerblad

Linker pand van drie volgens een symmetrische opzet opgetrokken panden (nrs. 1 - 5) uit het derde kwart van de 19de eeuw in eclectische stijl. Het hoekpand bestaat uit een sousterrain c.q. lage parterre, bel-etage, een verdieping en een zolderverdieping onder een laag dwarsdak met twee moderne dakkapellen die de dichtgezette friesramen vervangen. De vier-assige lijstgevel heeft een natuurstenen ondergevel (authentieke roosters voor de vensters), een hoge vleugeldeur, geprofileerde flauw getoogde vensteromlijstingen op de bel-etage en de verdieping en een hoofdgestel met Lodewijk XIV-consoles en een tandlijst.
De kuifstukken zijn niet meer aanwezig; wel de raamhekjes op de bel-etage en de sierstukken onder de dorpels van de verdiepingsvensters.

Pand in karakteristieke eclectische stijl dat betrekkelijk gaaf bewaard is gebleven. Mede door de detaillering is het pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuur-historische waarde en als voorbeeld van rijke 19de eeuwse woonhuisbouw (typologische waarde). Het stedebouwkundige en ensemble-aspect vormen een aanzienlijke toegevoegde waarde.

Dr Kuyperstraat 1 t/m 5