Duinlaan 151

villapark Meer en Bosch; villa Duinvoet

toon op de kaart
 • Status
  Rijksmonument
 • Architect
  Bijvoet, B. Duiker, J.
 • Monument nr.
  477013
 • Bouwstijl
  Cottage-stijl
 • Wijk
  Kijkduin en Ockenburgh
 • Bouwjaar
  1920-1923
Registerblad 

Inleiding
Rechterhelft van dubbele vrijstaande villa genaamd Duinvoet uit 1920-1923, behorend tot het villapark Meer en Bosch en gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ontwerp van de architecten J. Duiker en B. Bijvoet in cottagestijl. Een latere wijziging is het dichtzetten van het overdekte terras, met behoud van het karakter van de architectuur. N.B. De moderne eenlaags aanbouw aan de achterzijde en de garage zijn van bescherming uitgezonderd.

Omschrijving
Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder een rieten zadeldak. De muren zijn van baksteen en later witgeschilderd. De voorgevel bezit aan de linkerkant een reeks vensters met smal zijlicht en de ingang. Aan de rechterkant springt de gevel iets naar voren: tegen dit deel is een forse uitgemetselde schoorsteen geplaatst. Aan de rechterkant is het (dichtgezette) terras gesitueerd, voorzien van een rieten zadeldak en een gepotdekselde topgevel. De achtergevel bezit eveneens een reeks vensters met zijlicht en een ingang. Kenmerkend voor deze architectuur is de harmonische overgang van het besloten huis naar de open natuur door middel van een overdekt terras (hier later dichtgezet) en plaatsjes met lage scheidingsmuren. De villa behorend tot het cottage-type maakt deel uit van het door J. Duiker en B. Bijvoet ontworpen villapark "Meer en Bosch". Naast het cottage-type komt hier ook het op de stijl van Frank Lloyd Wright geinspireerde landhuis voor. Het plan voor het villa-park is een goed voorbeeld van de toenmalige nieuwe filosofie over het gezond buiten wonen in de nabijheid van de stad. Waardering

Villa van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van cottage-architectuur, gerelateerd aan de toenmalige opvattingen over buiten wonen in de nabijheid van de stad. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. Als onderdeel van een dubbele villa en van een in een keer ontworpen villapark heeft het pand tevens ensemblewaarde.