Duinlaan 153

villapark Meer en Bosch

toon op de kaart
 • Status
  Rijksmonument
 • Architect
  Bijvoet, B. Duiker, J.
 • Monument nr.
  477014
 • Bouwstijl
  Cottage-stijl
 • Wijk
  Kijkduin en Ockenburgh
 • Bouwjaar
  1920-1923
Registerblad 

Inleiding
Vrijstaande villa uit 1920-1923, genaamd Tenrande en gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ontwerp van de architecten J. Duiker en B. Bijvoet in cottagestijl, en behorend tot het villapark Meer en Bosch.

Omschrijving
Villa op onregelmatige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een rieten zadeldak met wolfseinden. Het dak bevat met riet gedekte dakkapellen. De muren zijn van baksteen en later witgeschilderd. De tweede bouwlaag aan de voorzijde en de toppen van de uitbouwen aan de rechterzijgevel en tegen de achtergevel zijn gepotdekseld. De uitbouwen bezitten rieten zadeldaken. Aan de linkerkant van de voorgevel bevindt zich het (dichtgezette) terras, voorzien een gepotdekselde topgevel, en rechts een overhoeks geplaatste hoge gemetselde schoorsteen. Daarnaast is, terugliggend ten opzichte van de voorgevel, de ingang in een portiek gesitueerd. De rechthoekige vensters bezitten deels zijlichten. Kenmerkend voor deze architectuur is de harmonische overgang van het besloten huis naar de open natuur door middel van een overdekt terras (hier later dichtgezet) en plaatsjes met lage scheidingsmuren. De villa behorend tot het cottage-type maakt deel uit van het door J. Duiker en B. Bijvoet ontworpen villapark "Meer en Bosch". Naast het cottage-type komt hier ook het op de stijl van Frank Lloyd Wright geinspireerde landhuis voor. Het plan voor het villa-park is een goed voorbeeld van de toenmalige nieuwe filosofie over het gezond buiten wonen in de nabijheid van de stad.

Waardering
Villa van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van cottage-architectuur, gerelateerd aan de toenmalige opvattingen over buiten wonen in de nabijheid van de stad. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. Als onderdeel van een in een keer ontworpen villapark heeft het pand tevens ensemblewaarde.