Elandstraat 12

Huis De Quack

Quack, J. de
    Neo-Classicisme
Registerblad

Herenhuis van drie bouwlagen, gebouwd in 1879, grondig verbouwd in 1903 door de toenmalige bewoner, architect en sierkunstenaar Jan de Quack (1864-1941).

Het herenhuis werd gebouwd in 1879 op een smalle strook onbebouwd terrein in opdracht van Frederik Wilhelm Wieckert, hofmeester van prins Hendrik. In 1902 werd het verkocht aan architect Jan de Quack, die het naar eigen ontwerp grondig liet verbouwen. De Quack was als sierkunstenaar onder meer betrokken geweest bij het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam. Bij deze verbouwing is het pand inwendig compleet vernieuwd, werd de erker aan de voorgevel aangebracht en realiseerde men een traptoren op ijzeren kolommen aan de achterzijde. Het interieur in art nouveaustijl behelst onder meer stucplafonds, tegel- en terrazzovloeren, een schuifseparatie met geëtst glas en het complete historische keukeninterieur.
In de periode 2017-2019 is het pand gerestaureerd, waarbij de periode van het begin van de 20ste eeuw het uitgangspunt is geweest.

Elandstraat 12 is van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van de overgangsarchitectuur en vanwege het bijzonder gaaf bewaarde art nouveau-interieur. De traptoren op ijzeren kolommen is een uniek element in Den Haag. Het is van cultuurhistorische waarde omdat het een compleet beeld geeft van de Haagse wooncultuur anno begin 20ste eeuw.