Elandstraat 91-93

Meijer, K Rademaker, H.E.M.
    Art Deco

Winkelpui in art deco, gebouwd in 1924 naar ontwerp van architecten K. Meijer en H.E.M. Rademakers.

Deze pui op de hoek van de Elandstraat en Zoutmanstraat bevat tal van gaaf bewaarde subtiele details. De pui werd gebouwd in opdracht van paraplumagazijn C.F.W. van den Heuvel. De ingang van de winkel werd in een portiek op de hoek geplaatst, met aan weerszijden driehoekig uitgebouwde etalagekasten van blank gevernist hout en glas-in-loodbovenlichtjes. Diezelfde driehoekvorm komt ook terug in de bovenlichtjes in de grintbetonnen omlijsting langs de bovenzijde van de pui en in de bovenzijde van de deur naar de woning. Grintbeton is een kenmerkend materiaal voor de jaren twintig en dertig.

Winkelpui van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van gaaf bewaarde winkelpui in art deco.

NB: bescherming: winkelpui.