Geuzen en Statenkwartier
Registerblad

Als winkel-woonhuis rond 1905 gebouwd pand in overgangsarchitectuur. De vrijstaande rechter zijgevel is tussen 1910 en 1925 van geschilderde muurreclames voorzien voor drie firma’s. Twee voor de firma W.A. Streef & Co, een voor de piano en orgelhandel S.C van Oudheusden & Co en een voor de timmerman/metselaar A. van der Hoek.

Het bovenste deel is voor de firma W.A. Streef & Co, die in de loop van de tijd zijn reclame nog een keer liet actualiseren. De oudste is de smalle reclame aan de rechterkant van het gevelvlak. Deze zal van rond 1910 dateren toen de firma zich vestigde aan de Frederik Hendriklaan 184. De nieuwe reclame die hier overheen geschilderd is vermeld dit oude adres ook nog maar daaroverheen ging het nieuwe adres van de firma die in 1914 verhuisde naar de Willem de Zwijgerlaan 21. Deze twee reclames zijn uitgevoerd in een zwarte belettering op een witte achtergrond met uitzondering van de firmanaam die is uitgevoerd in een rode belettering. De firma W.A. Streef & Co gaf een woninggids uit en was ook actief in het verhuren voor reclame van deze zijgevel. De woninggids was een krantje dat elke twee weken verscheen en waarin een opsomming werd gegeven van woningen die te koop en te huur waren. De reclame voor de firma W.A. Streef & Co is eveneens een letterreclame, nu een zwarte belettering op een gele achtergrond. De onderste reclame voor de timmerman/metselaar A. van der Hoek is weer een zwarte letterreclame op witte achtergrond. Bijzonder is de vermelding van de X achter het telefoonnummer. Deze firma komt voor het eerst in 1911 in de telefoongids voor en de X is hier ook vermeld. Dit is ook nog zo in 1912, daarna is de X verdwenen. De vermelding van de X hing samen met het fenomeen van gesplitste aansluiting, die in de periode 1908-1913 door de firma werd gebruikt. Voor een geringere abonnementsprijs deelde men de lijn met anderen. In 1923 verhuisde de laatste van de drie firma’s die hier een reclame kregen en vervaagde in de loop der tijd langzaam de reclameduidingen. In 2014 zijn deze gerestaureerd en weer zichtbaar gemaakt.

De muurreclames zijn van cultuurhistorische waarde als herinnering aan de wijze waarop door de middenstand in het eerste kwart van de twintigste eeuw reclame in de stad werd aangebracht.

NB. De bescherming betreft hier een zogenaamde “vanwege bescherming” waarbij de te beschermen monumentale waarde is beperkt tot de geschilderde muurreclames op de zijgevel.