Frederik Hendrikplein (westzijde)

Fontein met mozaïek

Molkenboer, A.H.J.

Fontein met mozaïek, opgericht in 1936 naar ontwerp van Antoon Molkenboer (1872-1960).

De fontein is opgericht als monument voor Albert Vogel (1874-1933). Vogel was een Nederlands voordrachtskunstenaar en publicist. Hij droeg gedichten voor van onder andere Louis Couperus, Goethe en Shakespeare. Hij had trad onder meer op in Nederlands-Indië, Japan en China.

De fontein, bestaande uit een zuil met waterbassin, is ontworpen in de stijl van de Nieuwe Kunst en bekleed met goudkleurige Venetiaanse mozaïeksteentjes. De zuil heeft een inscriptie (‘O wondre macht- van t woord vol majesteit’) evenals het waterbassin (‘Aan Albert Vogel 1874-1933’). Het monument is de symbolische weergave van de stroom van het gesproken woord.

De fontein is van cultuurhistorisch waarde vanuit kunsthistorisch oogpunt als toonaangevend werk van Antoon Molkenboer, maar ook vanuit historisch oogpunt als een monument voor een vooraanstaand persoon uit de cultuurwereld. Daarnaast is het een verwijzing naar de nauwe band tussen de stad Den Haag met Nederlands-Indië en de onderlinge uitwisseling op cultureel gebied, als ook de nauwe band van de familie Vogel-Couperus met de Indische Archipel.