Frederikstraat 2

Ellinkhuizen, J.E.
    Neo-Classicisme

Inleiding.
Vrijstaand herenhuis uit 1846 op vierkante plattegrond in de neoclassicistische traditie naar ontwerp van J.E. Ellinkhuizen. In 1886 verbouwd door Jac. Vos.

Omschrijving.
Het langs het water van de Mauritskade gelegen herenhuis bestaat uit souterrain, beletage en verdieping onder een met leien gedekt omlopend schilddak; vijf traveeën breed en zes traveeen diep.
De bakstenen lijstgevels vertonen gepleisterde cordon- en waterlijsten en een gepleisterd hoofdgestel. De voorgevel bezit een hardstenen plint met een afsluitende cordonlijst in hetzelfde materiaal. Het hoofdgestel bezit hier op de hoeken en boven de middenas paarsgewijs geplaatste, met draperieen versierde voluutconsoles. Het souterrain, dat slechts aan de linker zijgevel en de achterzijde zichtbaar is, bezit een geblokte bepleistering en heeft in de zijgevel liggende vensters. De achtergevel is geheel bepleisterd. De deurpartij in de middentravee van de voorgevel heeft een rijk gedecoreerde neo-renaissance deur met bovenlicht in een geprofileerde omlijsting, bekroond door een fronton op voluutconsoles. In het dak is ter hoogte van de ingangstravee een houten dakkapel. Deze wordt geflankeerd door twee in zink uitgevoerde 'oeil-de-boeufs'. Tegen de achtergevel op de hoogte van de beletage een houten erker op versierde houten voluutconsoles, voorzien van een gootlijst met lambrequin-achtige decoratie. Tegen de linkertravee van de achtergevel een haaks op het pand geplaatste veranda van hout, eveneens met bewerkte gootlijst en berging eronder. Het achtererf wordt aan de wallekant beveiligd door een gietijzeren hek uit de bouwtijd van het pand. Langs de voorgevel is een stoep met zes bewerkte hardstenen stoeppalen.
Het interieur bevat een trap met een door decoratieve ijzeren spijlen ondersteunde leuning en een met snijwerk versierde trappaal, daterend van de verbouwing rond 1866. Voorts zijn er enkele vertrekken met Eclectische stucplafonds.

Waardering.
Herenhuis met stoeppalen, ijzeren hekwerk en interieuronderdelen uit de bouwtijd van architectuurhistorisch belang als een waardevol voorbeeld van woonhuisarchitectuur in de neoclassicistische traditie. Een belangrijke toegevoegde waarde is de beeldbepalende situering op de hoek van de Frederikstraat en de singelgracht van de Mauritskade.