Frederikstraat 4

Swart, P. de

Inleiding.
Bouwblok, tezamen met Prinses Mariestraat 2 t/m 6, uit 1882-1883 op de hoek van de Frederikstraat en Prinses Mariestraat met winkels en bovenwoningen op een rechthoekige plattegrond in eclectische neo-renaissance naar ontwerp van H.P. Swart gebouwd.

Omschrijving
Het als architectonische eenheid opgezette bouwblok bestaat uit een parterre, twee verdiepingen en een lage, omlopende kap. In het totaal telt de gevel aan de Prinses Mariestraat acht en aan de Frederikstraat drie vensterassen waarvan de hoektravee is afgeschuind.
De gevels worden beëindigd door een houten hoofdgestel met een geprofileerde kroonlijst die gedragen wordt door Empire consoles. Op de begane grond bevinden zich drie authentieke winkelpuien (twee in de Prinses Mariestraat en één in de Frederikstraat). Deze worden omlijst door pilasters en hebben een gesneden touwornament. De hardstenen plint heeft een geprofileerde lijst
De gevels zijn uitgevoerd in schoon metselwerk met gekleurde bakstenen sierbanden. De strekken boven de verdiepingsvensters bezitten geprononceerde sluitstenen. De afgeschuinde hoektravee is rijk uitgevoerd met onder meer geprofileerde omlijstingen op de verdiepingen en een rondboogvormige gevelbeëindiging. Deze travee is voorzien van een geblokte bepleistering. De winkeldeur van de hoektravee heeft panelen met glas en een frontonversiering onder het gedecoreerde deurkalf waarboven een bovenlicht. Het venster hierboven, voorzien van een balcon met decoratief opengewerkte borstwering, draagt een kroonlijst met daarboven een oeil de boeuf als zoldervenster. De kroonlijst is boven de hoektravee half cirkelvormig verhoogd met een trapgevelachtige gevelbekroning. De deur naar het woonhuis Frederikstraat 4, bezit een versierd kalf en een bovenlicht.

Waardering
Het bouwblok op de hoek Frederikstraat en Prinses Mariestraat is van architectuurhistorisch belang als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een combinatie van winkel-woonhuizen in rijke eclectische neo-renaissance. De hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf. Een toegevoegde waarde is de belangrijke stedebouwkundige situering

Prinses Mariestraat 2 t/m 6, grenzend aan Frederikstraat 4