Frederikstraat 44

Registerblad

Winkel-woonhuis in traditionele stijl uit omstreeks 1840. Het pand telt twee vensterassen en bestaat uit parterre, verdieping en met pannen gedekt zadeldak dat een geheel uitmaakt met het doorlopende dak over de panden Frederikstraat 40-50. Het gemeenschappelijke dak wordt bekroond door vier gemetselde schoorstenen. De bakstenen gevel wordt afgesloten door een houten gootlijst op klossen. Boven de versierde, hardstenen plint het door gecanneleerde houten pilasters en een kroonlïjst omlijste winkelraam. Rechts daarvan de deur met bovenlicht in geprofileerde, houten omlijsting. De deur bezit panelen, waarvan het bovenste met een glasruit. Ook de verdiepingsvensters hebben geprofileerde houten omlijstingen, evenals bij de deur bekroond met op het Lodewijk XVI geinspireerd ornament. De brede dakkapel is een latere toevoeging, evenals de rond 1875 aangebrachte decoratieve deur- en vensteromlijstingen. De oorspronkelijke indeling van het interieur bestond uit een voorkamer (winkel), alkoof en achterkamer met een spiltrap ter hoogte van de alkoof. Tegen de achtergevel was een eenlaags keukenuitbouw.De verdieping omvatte een voor- en een achterkamer. Het pand is aan de achterzijde uitgebreid en de oorspronkelijke indeling is gewijzigd, het laatst in 1988. Bij deze wijzigingen werd o.m. de spiltrap door een steektrap vervangen.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens de architectuurhistorische, typologische en zeldzaamheidswaarde. Architectuurhistorisch is het pand van waarde als voorbeeld van eenvoudige traditionele architectuur uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Typologisch is het van betekenis omdat het, gebouwd als woon-winkelpand, deze functies heeft behouden, waaruit tevens de zeldzaamheidswaarde voortvloeit. Een toegevoegde waarde bezit het pand als onderdeel van een rij goed bewaard gebleven woon- winkelpanden uit de periode waarin de Frederikstraat een opbloei als winkelstraat doormaakte. Tenslotte past deze reeks panden geheel in het over het algemeen goed bewaard gebleven 19de-eeuwse karakter van het wijkje Willemspark II.

voorgevel nrs. 42 en 44 in het midden van de foto