Frederikstraat 50

Registerblad

Winkel-woonhuis in traditionele stijl uit omstreeks 1840 Pand bestaande uit parterre, verdieping en zadeldak met pannen, dat een onderdeel vormt van het doorlopende van vier schoorstenen voorziene zadeldak over Frederikstraat 40-50.Het pand is twee vensterassen breed. De bakstenen gevel wordt afgesloten door een houten gootlijst op klossen. De parterre is geheel gewijzigd met een moderne pui in quasi-oude stijl, die een geheel vormt met de pui van no. 52. Inwendïg is de parterre, waarschijnlijk in 1959, gewijzigd en doorgebroken naar het rechts belendende pand no. 52. In 1967 is het pand aan de achterzijde uitgebreid.De vensters van de verdieping bezitten in het derde kwart van de 19de eeuw aangebrachte geprofileerde houten omlijstingen met bekroningen in van het Lodewijk XVI afgeleide vorm. In het dak een dakkapel uit de bouwtijd. De oorspronkelijke indeling van het interieur bestond op de begane-grond uit een voorkamer (winkel), alkoof en achterkamer met ter hoogte van de alkoof een spiltrap. Tegen de achtergevel bevond zich een eenlaags keukenuitbouw.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens de architectuurhistorische en typologische waarde. Architectuurhistorisch is het pand van belang als voorbeeld van eenvoudige traditionele 19de-eeuwse architectuur. Typologische waarde bezit het pand als onderdeel van een reeks vrijwel identieke huizen uit de periode waarin de Frederikstraat zich tot belangrijke winkelstraat ontwikkelde. Tenslotte past deze rij van over het algemeen goed bewaard gebleven panden in het karakter van het l9de-eeuwse wijkje Willemspark II.

voorgevel nr. 50 in het midden van de afbeelding