Gedempte Burgwal 59-61

Art Nouveau
Registerblad

Het oorspronkelijk als woonhuis in neorenaissance gebouwde pand dateert uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. De winkelpui dateert van 1901 in de kenmerkende vormgeving van de art nouveau.

De art nouveau liet nieuwe en eigentijdse vormen zien die niet waren ontleend aan de historische bouwstijlen maar haar inspiratie vooral uit de natuur haalde. Deze rond 1900 moderne en frivole stijl werd bij uitstek geschikt bevonden voor vermaaksgebouwen zoals in de badplaatsen en voor winkelarchitectuur. De uit 1901 daterende winkelpui Gedempte Burgwal 59-61 is hier een goed voorbeeld van. De hoofdopzet van de winkelpui bestaat uit een grote etalage met rechts in het teruggelegde portiek de entree naar de winkel en de bovenwoning. De wand in het portiek is afgewerkt met rijk gedecoreerde tegels uit de bouwtijd van de winkelpui.

In de bovenlichten en op de deur naar de bovenwoning zijn de zwierige vormen van de art nouveau goed herkenbaar, zoals ook in de decoraties van de houten pilasters. Bijzonder is de bewaard gebleven geëtste glasplaat in de deur naar de winkel met hierin een vrouwenfiguur omgeven door florale motieven.

Winkelpui van architectuurhistorisch belang als gaaf bewaard voorbeeld van een winkelpui in art nouveau. Zeldzaam is de bewaard gebleven glasplaat met geëtste voorstelling in de entreedeur naar de winkel.

NB. De bescherming betreft alleen de winkelpui.