Genemuidenstraat 208/208a

Voormalige Maarten Lutherschool

Boiten, R. Klerk, L.J. de
    Morgenstond
Registerblad

Voormalige Maarten Lutherschool, gebouwd tussen 1956-1958 naar ontwerp van architecten L.J. de Klerk en R. Boiten. Momenteel in gebruik als verzamelgebouw voor ondernemers actief in sport, hobby of spel.

Het gebouw heeft een L-vormig hoofdvolume, waarbij het lange gedeelte parallel loopt aan de Genemuidenstraat en uit twee bouwlagen bestaat. De korte zijde, bestaande uit één bouwlaag, huisvest het voormalige gymlokaal en de daarbij behorende nevenruimtes. Het blok met gymlokaal kon door een eigen ingangspartij vanaf het schoolplein afzonderlijk van het schoolgebouw gebruikt worden.

Kenmerkend zijn de strakke horizontale en verticale lijnen en het gebruik van primaire kleuren in combinatie met zwart, grijs en wit. De gevel van een klein volume dat een uitstulping van de L-vorm is, is versierd met intarsia in beton door P.F. Kromjong.

Dit schoolgebouw is onderdeel van seriebouw die in de wederopbouwperiode veelvuldig werd toegepast door de gemeente Den Haag. Zo ontwierp het architectenduo ook een schoolgebouw aan de Nieuwlandstraat en aan de Zwaardvegersgaarde. Bij dit systeem werd niet gewerkt met één hoofdaannemer die een aantal onderaannemers inschakelt, maar met een aantal aannemers op één niveau, die in nauwe samenwerking met en onder de coördinatie van Gemeentewerken het gebouw tot stand brachten. Bovendien werd gebruik gemaakt van geprefabriceerde schokbetonnen elementen. Door schoolgebouwen van hetzelfde type te bouwen kon bespaard worden op tijd en arbeid, en zo kon men sneller het grote tekort aan schoolruimten voor het kleuteronderwijs terugdringen.

De school in de voor de wederopbouw kenmerkende architectuur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Het is tevens van cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven schoolgebouw, gebouwd met geprefabriceerde materialen, kenmerkend waarop in de wederopbouw getracht werd relatief snel en met beperkte financiële middelen te bouwen.