Gevers Deynootweg 23

voormalig hotel Rheingau

Registerblad

Vrijstaande villa gebouwd rond 1880 bestaande uit twee bouwlagen met onderkeldering en kapverdieping onder een flauw hellend zadeldak. De villa is mogelijk in het begin in gebruik geweest als pension/hotel.
Het gepleisterde pand is vormgegeven in eclectisehe stijl met classicistische en romaanse elementen; de kap met forse overstek is in chaletstiji uitgevoerd. Tegen de linker zijgevel is een aanbouw van twee bouwlagen onder lessenaarsdak. waarin een entree is opgenomen. De voorgevel is voorzien van rijk eclectisch sierplijsterwerk en hoekpilasters. Oorspronkelijk was op de begane grond en eerste verdieping een open veranda, in het midden driezijdig naar voren uitgebouwd. Deze veranda is op de begane grond dichtgezet en op de verdieping verdwenen. In de middentravee van de voorgevel zijn in de kapverdieping drie gekoppelde rondboogvensters opgenomen, die refereren naar de neo-romaanse bouwstijl.
De villa behoort tot de vroegere bebouwing langs de Gevers Deynootweg. De bouw van dergelijke villa's, hotels en pensions had direct te maken met de onstuimige ontwikkeling van de badplaats aan het einde van de negentiende eeuw waardoor naast grote hotels als Seinpost en het Kurhaus met name langs de Gevers Deynootweg, Zeekant en het Seinpostduin tal van etablissementen en pensions verrezen. Vaak is sprake van een combinatie tussen wonen, pension en hotel.

De villa heeft cultuurhistorische waarde als exponent van de ontwikkeling van de badplaats Scheveningen aan het einde van de 19e eeuw. Tezamen met de nabij dit pand uit die periode nog bewaard gebleven bebouwing langs de Gevers Deynootweg, Seinpostduin en Zeekant is hier nog een groot aantal kenmerken van dc badplaats, zoals die eruit zag rond het fin-de-siècle, aanwezig. Het pand is tevens van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van villa-architectuur in eclectische stijl.

Opname D. Valentijn, 20 augustus 2001.