Gevers Deynootweg 3 en 5

Oosthoek, D.
Registerblad

Voormalig hotellpension uit circa 1875 bestaande uit drie bouwlagen onder kap, drie vensterassen breed op een gerende plattegrond. De voorgevel in overgangsarchiteetuur dateert van 1911.
Het pand behoort tot de vroegste bebouwing langs de Gevers Deynootweg. De bouw van dergelijke hotels en pensions had direct te maken met de onstuimige ontwikkeling van de badplaats aan het einde van de negentiende eeuw waardoor naast grote hotels als Seinpost en het Kurhaus met name langs de Gevers Deynootweg, Zeekant en het Seinpostduin tal van etablissementen en pensions verrezen. Vaak is sprake van een combinatie tussen wonen, pension en hotel. Op het Panorama Mesdag uit 1880 is te zien dat Gevers Deynootweg 3-5 (tezamen met het pand op de hoek van de Havenkade) het begin van de bebouwing aan de Gevers Deynootweg vormt, die dan nog grotendeels onbebouwd is.
In 1911 is het pand verbouwd waarbij de oorspronkelijke functie wordt gewijzigd tot apotheek met woning op de verdieping. Toen is de oude voorgevel gesloopt en vervangen door de huidige in overgangsarchitectuur opgetrokken gevel van gekleurde verblendsteen met rijke detaillering, waaronder hardstenen guirlandes boven de vensters van de verdieping. De gevel heeft een verhoogde middentravee met loggia, beƫindigd met een houten timpaan. De zolderverdieping bezit aan de voorzijde een extra hoog voorschild waardoor aan de straatzijde de allure wordt versterkt.

Het gebouw heefi cultuurhistorisehe waarde als exponent van de ontwikkeling van de badplaats Scheveningen aan het einde van de 19e eeuw. Tezamen met de nabij dit pand uit die periode nog bewaard gebleven bebouwing langs de Gevers Deynootweg, Seinpostduin en Zeekant is hier nog een groot aantal kenmerken van de badplaats, zoals die eruit zag voor de tweede wereldoorlog, aanwezig. Het pand is tevens van architeetuurhistorische waarde vanwege de rijk gedetailleerde gevel in overgangsarehitectuur.

Opname D. Valentijn, 20 augustus 2001.
Opname D. Valentijn, 16 mei 2007.