Gravenzandelaan 's 185

Gemeente Werken 's-Gravenhage
    Schilderswijk
Registerblad

Schoolgebouw in neorenaissancestijl, gebouwd in 1907 naar ontwerp van de Dienst Gemeentewerken ‘s-Gravenhage.

De school, een zogenoemde bewaarschool, heeft een uitwaaierende V-vormige plattegrond en bestaat uit twee vleugels van één bouwlaag onder kap aan de ’s-Gravenzandenlaan en de Zusterstraat. De middengevel aan het plein heeft een hoger gedeelte van twee bouwlagen met schilddak. De vensters met 12-ruitsschuiframen worden overdekt door ijzeren lateien. Het metselwerk vertoont baksteen in verscheidene kleuren. In de vleugels bevinden zich de leer- en speellokalen zonder verbindingsgang: men moet dus door een lokaal heen lopen om in het volgende lokaal te komen. In het hogere middeldeel bevindt zich naast de ingang een conciërgewoning.

De school is bijna identiek aan de vroegere bewaarschool aan het Vaillantplein 17-18 uit 1894. Alleen de architectuur is geheel conform de gewijzigde stijlopvattingen van die tijd iets minder uitbundig.

De school is van architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven voorbeeld van scholenbouw in neorenaissancestijl. Stedenbouwkundige waarde ontleent de school aan haar prominente ligging aan een plein. Cultuurhistorisch heeft het waarde als herinnering aan haar oorspronkelijke functie van bewaarschool.