Groenewegje 127 en 127a

Stationsbuurt
Registerblad

18de-eeuws pand, bestaande uit parterre, verdieping en zolderverdieping in het schilddak. Het woon- en bedrijfspand telt twee vensterassen. De gesausde gevel draagt een houten hoofdgestel en bezit vensters met houten kozijnen uit de bouwtijd. Op de begane-grond bevindt zich links de inrijdeur tot het bedrijfsgedeelte en rechts de deur met bovenlicht van het woongedeelte, die met panelen is versierd en een geprofileerde omlijsting met hoofdgestel heeft. De vensters van de kapverdieping bezitten twaalfruitsramen. Het achterhuis, dat drie vensterassen breed is, bestaat uit parterre en verdieping en heeft vensters met schuiframen uit het midden van de 19de eeuw.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuur-historische en stedebouwkundig-historische waarde. Het maakt deel uit van de bebouwing die na het midden van de 17de eeuw aan de buitenzijde van de singelgracht tot stand kwam. De situering als onderdeel van een harmonische en in het algemeen goed bewaard gebleven reeks historische panden geeft het pand een toegevoegde waarde.

nr. 127/127a in het midden van de afbeelding
gevels binnenplaats